Sötsur indonesisk grönsaksgryta
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 morötter (ca 150 - 175 g sammanlagd vikt)
250 - 300 g broccoli i mindre bitar, färsk eller tinad och väl avrunnen fryst
250 - 300 g blomkål i mindre bitar, färsk eller tinad och väl avrunnen fryst
1 röd paprika
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 msk vanlig mild curry, köpt eller hemmagjord (se här)
½ tsk gurkmeja
1 krm malen kanel
2 krm grovmalen svartpeppar
2 torkade limeblad (brukar finnas vid asiatiska varor i matbutiken, kan annars ersättas med ca 1 tsk rivet limeskal)
1 - 2 tsk farinsocker
2 tsk äppelcidervinäger
2 dl vatten
1 msk brynt schalottenlöksfond eller grönsaksfond
1 tsk sambal oelek
8 - 10 strimlade torkade aprikoser
Salt efter smak
Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna, gärna lite sneda, slantar. Skölj paprikan. Kärna ur den och skär den sedan i tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och morötterna. Låt dem steka på hög värme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt paprikan, broccolin och blomkålen. Låt allt steka på hög värme i ytterligare ca 5 minuter, tills grönsakerna fått lite färg och mjuknat något. Ha i vitlöken, curryn, gurkmejan, kanelen, svartpepparn, limebladen och den mindre mängden farinsocker. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Tillsätt vinäger, ananas, vatten, fond, sambal och aprikoser. Låt det alltihop småkoka i 3-4 minuter. Smaka av med salt och ev. lite mer farinsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.