onsdag 20 november 2019

Sötsur indonesisk grönsaksgryta med ananas och aprikoser



En färgglad grönsaksgryta piggar upp tillvaron i novembermörkret. Denna indonesiska variant får sin härligt solgula färg från gurkmeja och curry. Jag använde mitt hemmagjorda currypulver, men det funkar säkert precis lika bra med den köpta varianten. Den något sötsura grytan smakade supergott tillsammans med basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här). Mums! 😋

Sötsur indonesisk grönsaksgryta
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 morötter (ca 150 - 175 g sammanlagd vikt)
250 - 300 g broccoli i mindre bitar, färsk eller tinad och väl avrunnen fryst
250 - 300 g blomkål i mindre bitar, färsk eller tinad och väl avrunnen fryst
1 röd paprika
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 msk vanlig mild curry, köpt eller hemmagjord (se här)
½ tsk gurkmeja
1 krm malen kanel
2 krm grovmalen svartpeppar
2 torkade limeblad (brukar finnas vid asiatiska varor i matbutiken, kan annars ersättas med ca 1 tsk rivet limeskal) 
1 - 2 tsk farinsocker
2 tsk äppelcidervinäger
1 liten burk krossad ananas inklusive spadet
2 dl vatten
1 msk brynt schalottenlöksfond eller grönsaksfond
1 tsk sambal oelek
8 - 10 strimlade torkade aprikoser
Salt efter smak

Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna, gärna lite sneda, slantar. Skölj paprikan. Kärna ur den och skär den sedan i tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och morötterna. Låt dem steka på hög värme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt paprikan, broccolin och blomkålen. Låt allt steka på hög värme i ytterligare ca 5 minuter, tills grönsakerna fått lite färg och mjuknat något. Ha i vitlöken, curryn, gurkmejan, kanelen, svartpepparn, limebladen och den mindre mängden farinsocker. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Tillsätt vinäger, ananas, vatten, fond, sambal och aprikoser. Låt det alltihop småkoka i 3-4 minuter. Smaka av med salt och ev. lite mer farinsocker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.