måndag 25 november 2019

Lättlagad vegetarisk pastagratäng med tomat och keso


Den här pastagratängen, med tomat och keso, var kanongod och härligt krämig. Den gick den snabbt och enkelt att laga till eftersom såsen inte skulle koka utan bara röras ihop. Perfekt vegetarisk vardagsmat 👍. 

Receptet nedan är lite omgjort efter ett recept som kommer från bloggen 'travel and food' (se här). 

Pastagratäng med tomat och keso
ca 4 - 5 portioner
350 g okokt pasta
vatten och salt till kokning
500 g passerade tomater
2 dl crème fraiche (jag använde lätt med 15 % fett)
250 g keso
1 pressad vitlöksklyfta eller ½ - 1 tsk lökpulver
3/4 - 1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
ca 2 - 2 ½ dl riven lagrad ost
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 200 C och smöra en ugnsfast form (à ca 2 liter) med lite matfett. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av den i durkslag och lägg den sedan i formen. Rör ihop tomaterna med crème fraichen och keson. Tillsätt vitlöken (eller lökpulvret), saltet, pepparn och örterna. Rör om ordentligt. Häll detta på pastan i formen och blanda allt väl. Strö på den rivna osten. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 - 25 minuter, eller tills gratängen är genomvarm och osten har smält och fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.