onsdag 6 november 2019

Pasta med pumpasås


Denna enkla pasta med pumpasås hade en härlig gul färg och en underbart krämig konsistens. Jag, och maken, har ju precis har börjat lära oss att gilla pumpa, så vi var först lite skeptiska till denna maträtt. Efter att ha smakat på maten insåg vi dock ganska omgående att den var fullt ätbart, till och med god. Trots denna positiva upplevelse, föredrar jag fortfarande att använda pumpa i lite mer kryddiga maträtter eftersom jag fortfarande har en anings aning svårt för den särpräglade pumpasmaken. 

Pasta med butternutsås
ca 4 - 6 portioner
1 normalstor butternutpumpa, à ca 1 kg
3 hela vitlöksklyftor eller 1 liten klyftad lök
1 msk rapsolja
1 tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1 - 2 krm rökt paprikapulver (kan uteslutas om du inte gillar rökt smak)
1 - 2 tsk montreol steak seasoning (se här) + ev. lite extra till serveringen
2 ½ dl grädde
ca 2 ½ dl lagrad riven ost
400 - 500 g pasta
Vatten och salt till pastakoket
Riven parmesan till servering
Hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med bakplåtspapper. 

Skär pumpan i ca 2 cm tjocka skivor. Skala dem och ta bort kärnorna. Skär pumpan i tärningar. Skala vitlöksklyftorna eller skala löken och skär den i klyftor. Blanda oljan med saltet och kryddorna i en bunke. Ha pumpan och vitlöken, eller löken, och blanda väl. Häll ut allt på plåten. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills pumpan är mjuk och fått lite färg. Ta ut plåten ur ugnen. Lossa pumpan och vitlöken, eller löken, och lägg över alltihop i en bunke. Mixa det till ett slätt mos och ställ undan det så länge. 

Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av pastan och låt den rinna av. Ha sedan tillbaka den i grytan igen. 

Blanda pumpamoset med grädden och den rivna osten. Häll blandningen i pastagrytan. Sätt tillbaka grytan på spisen och värm allt på svag värme, under omrörning, i ca 5 - 6 minuter. Smaka av med salt och eventuellt mer svartpeppar. Toppa varje portion med lite riven parmesan och ev. extra montreolkrydda. Garnera gärna med hackad persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.