torsdag 14 november 2019

Knubbiga rågsiktslimpor


Dessa knubbiga små rågsiktslimpor smakade supergott tillsammans med lite smör, några skivor ost och paprika till kvällsteet. De mumsiga bröden passade också mycket bra att servera till den goda potatis och broccolisoppa, som jag bjöd på när vi firade vår yngsta dotters födelsedag för ett tag sedan. Ett nytt, lättbakat, favoritbröd som jag definitivt kommer att baka fler gånger. 

Knubbiga rågsiktslimpor
blir 6 knubbiga små limpor
50 g jäst
10 dl mjölk, 37 C varm
2 dl vatten, 37 C varmt
1 dl flytande margarin, eller 100 g smält smör 
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1, 8 - 2,0 kg rågsikt

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i mjölken och vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, sirapen och margarinet. Rör om. Arbeta sedan in rågsikten, lite i taget, först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en klibbfri deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Lägg 3 bakplåtspapper i en mindre långpanna, ca 25 x 35 cm stor. Ha upp degen på mjölad arbetsyta och dela den i 6 lika stora delar (jag vägde upp hela degen och dividerade sedan vikten med 6, för att sedan kunna väga upp 6 jämnstora degbitar). Forma degbitarna till knubbiga limpor. Lägg dem långpannan och se till att det finns bakplåtspapper under och mellan varje limpa (se bilden ovan). Låt även papperet sticka upp en bit ovanför kanten på formen. Täck bröden med en kökshandduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C (det tar ca 20 minuter). 

Sätt in långpannan i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 55 - 60 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut långpannan ur ugnen. Lossa limporna lite försiktigt från bakplåtspapperen och låt dem sedan svalna på galler under duk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.