måndag 18 november 2019

Rumänsk pasta med vitkål


Denna rumänska pastarätt med stekt vitkål var verkligen kanongod. Tänk att något så billigt och enkelt, som vitkål och pasta, kan smaka så förträffligt tillsammans. Jag har tidigare lagat en liknande, polsk, variant av denna maträtt (se här), vilken också var jättemumsig, men den rumänska varianten var i mitt tycke faktiskt snäppet godare. 

Receptet nedan är min tolkning av ett recept som kommer från bloggen 'Where is my spoon' (se här).

Rumänsk pasta med vitkål
ca 4 portioner
400 g pasta
vatten och salt till kokning
1 msk smör
2 hackade gula lökar
600 g grovt hackad, eller fint strimlad, vitkål
1 msk paprikapulver
2 - 3 krm rökt paprikapulver (ta mer om du gillar rökt smak)
1 msk grönsaksfond eller brynt schalottenlöksfond
2 dl crème fraiche (jag använde lätt med 15 % fett)
2 - 3 msk hackad dill, färsk eller fryst
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Till servering: 
Riven lagrad ost eller smulad fetaost

Gör så här: 
Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Ha i löken och vitkålen och låt det steka på medelhög till hög värme i ca 20 - 25 minuter, eller tills allt mjuknat och fått fin färg. Rör om då och då. Tillsätt både det vanliga och det rökta paprikapulvret och låt allt steka i ytterligare någon minut. Ha i fonden och låt det steka i ytterligare ca 5 minuter. Lägg på ett lock på stekpannan eller täck den med aluminiumfolie och håll kålfräset varmt. 

Koka upp vatten och salt till pastan i en stor gryta. Ha i pastan och låt den koka enligt anvisningarna på förpackningen. Ta undan ca 2 ½ - 3 dl av kokvattnet och spara det till senare. Häll sedan av pastan i ett durkslag. Häll tillbaka pastan i grytan igen och ställ tillbaka den på spisen. 

Rör ner vitkålsfräset i pastagrytan. Tillsätt crème fraichen och värm allt under omrörning. Späd med det sparade kokvattnet, lite i taget,  tills du blir nöjd med konsistensen (om du ska ha maten i matlåda, eller om den ska stå ett tag och sedan värmas upp igen, rekommenderar jag att du tillsätter allt vatten). Ha i dillen och smaka av med salt och svartpeppar. Servera gärna pastan toppad med riven ost eller smulad fetaost. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.