måndag 11 november 2019

Gratinerade, fyllda, auberginer med linser och fetaost


Förra veckan fanns det auberginer till bra pris så jag passade på att köpa några stycken som jag sedan förvandlade till mumsiga middagar. En av dessa var de här gratinerade auberginehalvorna, fyllda med en kryddig linsröra och toppade med fetaost. Jag käkade min portion med den tillhörande kalla såsen samt en blandad råkostsallad. Maken fick couscous till också. 

Gratinerade fyllda auberginer med linser och fetaost
blir 4 auberginehalvor vilket är lagom till 4 portioner
2 auberginer, à ca 300 g styck
2 dl gröna linser
vatten till blötläggning och kokning av linserna
1 grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
1 lagerblad
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 tsk chilipulver
1 tsk malen spiskummin
1 krm malen kanel
1 krm cayennepeppar
2 - 3 väl avrunna hela burktomater
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak 
ca 125 - 150 g fetaost eller liknande ost
Till servering: 
En blandad sallad, och eventuellt lite couscous, samt en kall sås med mynta (se recept längre ner)

Gör så här: 
Lägg linserna i en trådsil eller i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Täck bunken och låt den stå i ca 30 minuter. Häll av vattnet från linserna. Lägg sedan över dem i en kastrull. Tillsätt 6 dl vatten. Smula i buljongtärningen och ha i lagerbladet. Låt linserna koka i ca 35 - 40 minuter, eller tills de är mjuka utan att vara mosiga. Häll av dem och kasta lagerbladet. Ställ sedan undan linserna så länge. 

Värm upp ugnen till 200 C och klä en plåtform med en bit bakplåtspapper. Skölj av auberginerna och torka av dem med lite hushållspapper. Dela auberginerna på längden i halvor. Lägg dem i formen med snittytan upp. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 40 minuter, eller tills auberginen är mjuk men inte helt mosig. Ta ut formen ur ugnen och låt auberginerna svalna på ett fat. 

Gröp försiktigt ur fruktköttet ur auberginehalvorna. Se till att skalet förblir helt! Ställ undan dem så länge. Grovhacka fruktköttet och lägg det i en skål. Ställ undan även den så länge. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt aubergineköttet och låt det steka med i ca 5 minuter. Ha i vitlöken, tomatpurén och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Hacka tomaterna och ha i dem samt linserna i stekpannan. Låt röran puttra i ca 10 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. 

Värm upp ugnen till 225 C. Lägg tillbaka aubergineskalen i formen. Strö lite salt i varje skalhalva. Fördela röran i skalhalvorna (de blir välfyllda!). Toppa med fetaosten. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 - 20 minuter. 

Myntasås
ca 4-5 port
2 dl turkisk yoghurt eller avrunnen fil/ yoghurt (se här
1 pressad vitlöksklyfta eller 1 krm lökpulver
2 krm vitvinsvinäger (endast om du använder avrunnen fil) 
½ - 1 tsk torkad mynta
lite salt och malen vitpeppar

Gör så här: 
Blanda yoghurten eller filen med resten av ingredienserna i en skål. Smaka av med salt och peppar. Täck skålen och ställ den kallt i minst 30 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.