måndag 3 februari 2020

En riktigt god gratäng med pommes, svamp och ostsås


Denna gratäng, med pommes, svamp och ostsås, var verkligen kanongod. Jag var faktiskt lite tveksam hur den skulle bli, eftersom jag tyckte att det verkade helskumt att använda frysta pommes i en gratäng. Som väl var så överträffade resultatet mina förväntningar med råge. Vi käkade den mumsiga gratängen som huvudrätt tillsammans med lite råkostsallad, vilket funkade jättebra, men om du vill ha något mer till kan jag tänka mig att någon typ av vegetarisk biff kan passa bra som tillbehör. 

Gratäng med pommes, svamp och ostsås
ca 4 - 6 portioner
lite matfett till att smöra formen med 
0, 9 - 1 kg pommes (i min påse var det 900 g)
1 gul lök
450 - 500 g skivade champinjoner, färska eller frysta (kan bytas ut mot samma mängd annan svamp)
ca ½ - 1 msk rapsolja
ca 3 krm + 2 krm salt
½ tsk torkad timjan (kan uteslutas)
2 tsk paprikapulver
1 - 2 krm rökt paprikapulver (ta mer eller mindre beroende på egen smak)
2 krm grovmalen svartpeppar
Ostsås:
7 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
4 msk vetemjöl
½ tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar
ca 2 ½ - 3 dl riven ost, gärna en vällagrad sort som t.ex. prästost, cheddar eller Västerbotten.

Gör så här: 
Smörj en stor ugnsfast (plåt)form, à ca 23 x 33 cm, med lite matfett. Häll i pommesen och fördela den jämnt över hela ytan. Ha på 3 krm av saltet. Ställ undan formen så länge. 

Ostsåsen: Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under ständig omrörning. Sänk sedan värmen under grytan till den lägsta och låt såsen småkoka i ca 10 - 15 minuter. Rör om i botten då och då! Stek under tiden svampen och löken. 

Skala och finhacka löken. Stek svampen utan fett i stekpannan tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Tillsätt oljan och löken. Låt allt steka på medelvärme i ca 7 - 8 minuter, eller tills svampen och löken fått fin färg. Ha på 2 krm av saltet, de två olika paprikapulvren och svartpepparn. Låt allt steka under omrörning i ytterligare någon minut. Blanda sedan fräset med pommesen i formen. 

Ta av såsgrytan från värmen och rör i osten. Låt osten smälta. Smaka av såsen och häll den sedan på pommesen i formen. Ställ in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda gratängen i ca 30 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.