onsdag 12 februari 2020

Lite grövre bröd att rosta


Dessa formbröd bakade jag i förrgår. Jag var sugen på ett gott bröd att rosta, men jag ville inte baka vanlig formfranska, utan jag ville ha lite mera struktur och smak på brödet. Jag valde därför att byta ut en del av vetemjölet mot grahamsmjöl, och hade dessutom i vetekli och linfrön. Brödet blev bra och passade perfekt att rosta. Det hade dock en tendens att smula lite i orostat tillstånd, vilket tyvärr är ett fenomen som är ganska vanligt förekommande när man bakar med grahamsmjöl, men det föll inte i bitar. 

Lite grövre bröd att rosta
blir 4 limpor
50 g jäst
11 dl vatten, 37 C varmt
1 rumsvarmt ägg
1 dl rapsolja, eller liknande matolja
½ dl flytande honung
1 msk salt
1 dl vetekli
1 dl linfrö
300 g grahamsmjöl
ca 1 ½ kg vetemjöl
Lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och vispa tills jästen lösts upp helt. Knäck i ägget. Tillsätt oljan, honungen, saltet, vetekliet och linfröna. Rör om. Tillsätt grahamsmjölet. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, först i bunken och sedan på bakbordet, eller köksbänken, tills du får en klibbfri deg. Lägg tillbaka degen i bunken och lägg på ett lock eller täck med plastfolie. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smörja 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i rumstemperatur i ca 40 - 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C (det tar ca 25 minuter). 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 45 - 50 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen. Lossa limporna lite försiktigt och låt dem sedan svalna på ett brödgaller under duk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.