onsdag 26 februari 2020

Mumsiga rågsiktsbullar med potatis


Jag gissar att det var många som smaskade i sig semlor igår. Här lyste de gräddstinna bullarna med sin frånvaro. Som jag skrivit i tidigare inlägg så är vi inga semmelätare, eftersom ingen av oss tål mandelmassa. Dessutom tycker vi inte om vispad grädde, vilket innebär att även om vi inte hade varit allergiska hade vi nog med största sannolikhet ändå inte ätit semlor. Vi brukar istället festa loss på ett gott matbröd. I år blev det dessa rågsiktsbullar som fick äran att ersätta den traditionella semlan. De mjuka och fluffiga rågsiktsbullarna smakade underbart gott, med lite ost och paprika, till kvällsteet. Mums! 😋

Rågsiktsbullar med potatis
blir ca 20 stycken runda bullar
25 g jäst
5 dl vatten, 37 C varmt
½ dl rapsolja, eller liknande neutral matolja
150 g mosad kall kokt potatis
1 ½ tsk salt
6 dl rågsikt
ca 7 - 10 dl vetemjöl

Gör så här: 
smula ner jästen i en degbunke. Häll i vattnet och rör om tills jästen har lösts upp helt. Tillsätt oljan, dem mosade potatisen och saltet. Rör i rågsikten. Arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget tills du fått en smidig, klibbfri, deg. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den väl i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 20 lika stora bitar (jag vägde upp 20 bitar  à ca 70 g stycket). Forma dem till runda bullar och lägg dem glest på plåtarna. Täck bröden med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Grädda bröden i mitten av av ugnen i ca 15 - 18 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem kallna på brödgaller under bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.