måndag 17 februari 2020

Mozzarellafyllda bönbiffar med balsamicosås


Här kommer receptet på maten som vi käkade nu i helgen. De mozzarellafyllda bönbiffarna med balsamicosås smakade fantastiskt gott tillsammans med råstekt potatis och lite grönsaker. Jag hade tänkt att göra en potatiskaka, men vi hade tyvärr köpt hem fel sorts potatis så det fick bli råstekta potatisskivor istället. Hur som helst så blev det i alla fall en riktigt lyckad, och mycket mumsig, måltidskombination som jag definitivt kommer att göra flera gånger.  


Mozzarellafyllda bönbiffar
400g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor.
1 pressad vitlöksklyfta 
1 msk tomatpuré
1 tsk kinesisk soja
2 ägg
2 msk potatismjöl
ca 1 ½ - 2 dl ströbröd
½ tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 msk grillkrydda (jag använde min hemmagjorda, se här. Minska ev. på saltet till ca ½ tsk om du använder köpt grillkrydda)
1 tsk salt
ca ½ dl hackade soltorkade tomater (mjuka torkade, ej i marinad!)
1 mozzarellaboll à ca 125 g
Olivolja eller rapsolja till stekning 

Gör så här: 
Mixa alla ingredienserna utom de soltorkade tomaterna och mozzarellan till en grov smet (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de används). Vänd ner tomaterna i smeten och blanda väl så att tomterna blir väl fördelade i smeten. Ställ sedan smeten i kylen i minst 30 minuter (jag låter den ofta stå över natten). 

Skär mozzarellan i 12 jämnstora bitar. Forma smeten till 12 jämnstora bollar. Blöt händerna i kallt vatten. Ta en smetboll i handen och platta till den. Lägg en bit mozzarella i mitten. Vik in smeten runt mozzarellan och forma en rund och fin biff. Lägg dem på ett fat varefter de är klara. Upprepa detta tills alla biffar är klara. 

Hetta upp lite olja i stekpannan. Stek biffarna på medelvärme i ca 3-4 minuter per sida. De är färdiga när de känns lite stumma när du trycker på dem. Håll dem varma tills de ska serveras. Biffarna går bra att frysa.

Balsamicosås
2 ½ dl grädde
1 dl vatten
1 msk japansk soja
2 - 3 msk crema di balsamico (jag använde Zetas)
1 krm torkad basilika
1 krm torkad timjan
1 krm grovmalen svartpeppar 
ca 1 krm salt
ca ½ - 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst (ta mer, eller mindre, efter egen smak)
ev. 1 krm lökpulver (jag hade inte i det)

Gör så här: 
Vispa ihop alla ingredienser utom den färska basilikan i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning och sedan småkoka på svag värme i ca 7 - 8 min. Rör om i botten då och då. Tillsätt den färska basilikan och ha ev. i lökpulvret. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.