måndag 24 februari 2020

Linsbolognese


Idag skiner solen här i Vadstena och det fruktansvärda blåsandet har gått över. Jag tänker ta vara på det vackra vädret genom att strax ge mig ut på en promenad med syrran. Innan dess ska jag leverera dagens recept, som är en smakrik, mättande och god linsbolognese. Tillsammans med nykokt pasta och lite riven lagrad ost blir det en alldeles utmärkt vardagsmiddag. Ha en fortsatt trevlig måndag!

Linsbolognese
ca 4 portioner
2 dl gröna linser
kallt vatten till blötläggning
1 msk olivolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
150 g morötter 
1 msk tomatpuré
1 msk mörk balsamvinäger
1 tsk strösocker
500 g passerade tomater
3 dl vatten
1 ½ grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
½ tsk torkad timjan
2 krm grovmalen svartpeppar
Salt efter smak
Eventuellt 1 krm liquid smoke
Till servering och garnering: 
Nykokt pasta och lite riven ost
Några matskedar hackad persilja 

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt. Hetta upp oljan i en stekgryta eller i en stor stekpanna med höga kanter. Tillsätt löken och morötterna och låt det steka på ganska hög värme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Ha i vitlöken och tomatpurén och låt allt steka, under omrörning, i ytterligare någon minut. Tillsätt vinägern och sockret och låt det koka in. Ha i tomaterna, vattnet, buljongtärningarna, lagerbladet, örterna och svartpepparn. Häll av linserna och ha sedan i dem i grytan. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt grytan puttra på svag värme i ca 40 minuter, eller tills allt är mjukt. Smaka av med salt och eventuellt lite liquid smoke. Servera med nykokt pasta och toppa gärna med riven ost. Garnera med hackad persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.