onsdag 25 november 2020

Indisk linscurry med gröna bönor


I Indien är det ganska vanligt att äta vegetarisk mat. Det går därför att hitta många recept på härligt färgglada och smakrika vegetariska maträtter som har influerats av det indiska köket. Dagens recept, som är en linscurry med gröna bönor, är ett exempel på just en sådan maträtt. Tyvärr har jag missat att skriva upp vart jag hittade originalreceptet, så jag kan inte ange någon källa, men all heder åt receptmakaren. Vi käkade grytan med lite råkost, basmatiris, äppelchutney (se här) och yoghurtsås med mynta (se här). Det var supersmarrigt!

Indisk linscurry med gröna bönor
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 - 2 finhackade chilis (går att byta mot 1 - 2 tsk malen chilipeppar eller 1 - 2 krm malen cayennepeppar)
1 ½ tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
1 krm malen kanel
1 krm malen kardemumma
500 g krossade tomater
2 ½ - 3 dl vatten
1 lagerblad
1 ½ dl torkade röda linser
ca 200 - 250 g gröna bönor (haricots verts), ansade färska eller frysta
ca 3/4 - 1 tsk salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
ev. 1 - 2 tsk saft från pressad citron

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran, chilin och alla kryddor utom saltet och svartpepparn. Låt allt steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Häll i tomaterna och vattnet. Tillsätt lagerbladen. Låt koka upp under lock. 

Lägg linserna i en trådsil och skölj av dem under rinnande kallt vatten. Ha sedan i dem i grytan. Rör om. Bryt eller skär bönorna i mindre bitar. Ha i dem i grytan. Låt det koka upp och sedan småkoka på svag värme i ca 20 minuter, eller tills linserna är så mjuka som du vill ha dem. Rör om i grytan, då och då, för det kan lätt bränna fast. Ta ur lagerbladet och kasta det i komposten. Smaka av grytan med lite salt och svartpeppar, samt eventuellt lite citronsaft. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.