onsdag 11 november 2020

Saftiga limpor med kross och russin


Originalreceptet på dessa saftiga limpor kommer från ett gammalt exemplar av 'Vår kokbok'. Den enda ändring jag gjorde var att tillsätta russin. Jag hade i russin för att brödet skulle bli lite intressantare och för att jag gillar den lilla extra sötma som brödet får. Jag valde att baka ut tre limpor av degen, men de blev ganska låga så nästa gång ska jag bara göra två limpor istället. 

Saftiga limpor med kross och russin
blir 2 normalstora eller 3 mindre limpor
Gröt:
2 dl vetekross eller rågkross
1 dl russin
4 dl vatten
2 tsk salt
Deg: 
Gröten ovan
5 dl filmjölk
50 g jäst
2 msk rapsolja, eller liknande matolja
ca 12 - 14 dl rågsikt

Gör så här: 
Blanda kross, russin, vatten och salt i en gryta. Låt det koka under omrörning i ca 10 minuter tills det tjocknat till en gröt. Häll över gröten i en degbunke. Tillsätt filmjölken och rör om. Mät temperaturen på blandningen den ska vara 37 grader. Om den är varmare måste den svalna en stund. 

Smula ner jästen i bunken och rör om tills den har lösts upp helt. Tillsätt oljan och rör om. Arbeta in mjölet, lite i taget tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Smör 2 - 3 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett (jag gjorde 3 limpor men jag tycker att de blev lite låga, så nästa gång ska jag bara göra 2 stycken). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 2, eller 3, lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck formarna med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 - 40 min. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen. Grädda tre små limpor i ca 30 minuter eller två större limpor i ca 40 - 45 minuter. (Bröden är klara när de mäter 98 C inuti mitten). Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna. Låt dem kallna på ett brödgaller under en bakduk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.