måndag 23 november 2020

Potatisgratäng med vegfärs och buljong

 

Jag brukar inte använda vegetariska fejkköttprodukter särskilt ofta, men häromsistens köpte vi hem en påse quornfärs. Lite av färsen fick bli en av ingredienserna i dagens recept, som är en vegetarisk variant av sjömansbiff. Gratängen blev jättegod, även om den inte smakade exakt som originalet. Jag använde svampbuljong, eftersom jag tycker att den ger en rikare smak än grönsaksbuljong, men du kan byta naturligtvis byta ut den mot den sorts vegetariska buljong som du föredrar.

Potatisgratäng med vegfärs och buljong
ca 4 -5 portioner
lite matfett till stekning och till att smöra formen med
2 gula lökar
200 - 300 g vegetarisk färs, t.ex quornfärs eller sojafärs (jag använde 200 g quornfärs)
2 tsk grillkrydda (se här)
2 krm salt (kan uteslutas om du använder köpt grillkrydda)
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 kg potatis
5 dl hett vatten
1 svampbuljongtärning
1 - 2 tsk kinesisk soja
2 lagerblad (går att utesluta)

Gör så här: 

Värm upp ugnen till 200 C och smörj en  ugnsfast form, à ca 20 x 25 cm, med lite matfett. 

Skala & finhacka löken. Hetta upp ca 1 msk matfett i en stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vegfärsen och låt den steka med i ca 5 - 6 minuter. Krydda med grillkrydda, svartpeppar och salt. Låt allt steka, under omrörning, i ytterligare någon minut. 

Skala potatisen och skär den i tunna skivor. Lägg hälften av skivorna i formen. fördela färsen över potatisen i formen. Lägg på resten av potatisskivorna. Ha ev. även i lagerbladen i formen. Vispa ihop det heta vattnet med buljongtärningen och sojan i en skål. Häll vätskan i formen. Tryck ner potatisen lite. Täck formen med aluminiumfolie och sätt in den på gallret i mitten av ugnen. Grädda i ca 45 - 50 minuter, eller tills potatisen nästan är helt mjuk (kan ta olika lång tid beroende på hur din ugn fungerar och vilken potatissort du använder). Ta av folien och ta bort lagerbladen. Sätt tillbaka formen i ugnen igen och grädda i ytterligare ca 15 - 20 minuter. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.