torsdag 26 november 2020

Potatissoppa med paprika och dill

 

Idag ska jag baka saffransbullar. Det blir en repris på förra årets mumsiga långpannebullar med philadelphaifyllning (se här). Mina fingrar krånglar jättemycket just nu, vilket innebär att jag inte riktigt klarar av att baka vanliga lussekatter, så det får bli en "enklare" saffransbullevariant. Som väl är behöver jag inte göra någon annan form av köksarbete idag, än att baka bullarna, för vi har rester kvar från gårdagen. Vi käkade en supergod potatissoppa med paprika och dill, så jag ser verkligen fram emot dagens restlunch 😁. 

Potatissoppa med paprika och dill
ca 4 portioner
1 msk smör 
2 gula lökar
ca 300 g morötter
1 msk paprikapulver
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar (börja med den mindre mängden och tillsätt resten om du tycker att det behövs)
10 dl vatten
2 svampbuljongtärningar eller grönsaksbuljongtärningar
2 lagerblad
800 g potatis
2 ½ dl grädde
1 - 2 tsk torkad dill alternativt 2 - 3 msk finklippt färsk, eller fryst, dill
salt, eller kelppulver, efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Hetta upp smöret i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 6 - 7 minuter. Tillsätt paprikapulvret och svartpepparn. Låt allt steka under omrörning i ytterligare någon minut. Häll i vattnet. Smula ner buljongtärningarna och lägg i lagerbladen. Rör om. Låt soppan koka upp under lock. Rör om igen. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 -40 minuter. 

Skala potatisen och skär den i tärningar. Höj värmen under soppgrytan. Ha i potatisen i grytan. Låt soppan koka upp igen och sänk sedan värmen så att den bara småkokar. Låt soppan puttra, under lock, i ytterligare ca 15 - 20 minuter, eller tills morötterna och potatisen är mjuka. Rör ner grädden och låt soppan koka i 5 minuter. Fiska upp lagerbladen och släng dem i komposten. Smaka av soppan med dill, salt och ev. lite mer svartpeppar.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.