måndag 16 november 2020

Gratinerade mexikanska bönbullar

 

Här kommer det utlovade receptet på de gratinerade mexikanska bönbullar som vi käkade häromdagen. Jag var lite skeptisk till om bullarna skulle hålla ihop eller inte, eftersom de inte innehåller något annat bindemedel än ströbröd, men de höll ihop jättebra. Vi käkade bönbullarna tillsammans med lite råkost och vanligt kokt ris. I originalreceptet serverade man dem dock i mjuka baguetter (som subs). Det ska jag testa att göra nästa gång som jag gör dessa smarriga bönbullar. 

Tyvärr har jag missat att skriva upp vart jag hittat detta fantastiska recept, men all heder åt den ursprungliga receptmakaren (jag har sökt som en galning på nätet för att kunna ange källan, men inte kunnat hitta den). 

Gratinerade mexikanska bönbullar
ca 4 portioner
400 - 450 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor (avhällda och avsköljda)
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk malen chilipeppar
2 tsk malen spiskummin
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
½ tsk salt
1 msk kinesisk soja
1 msk balsamicovinäger eller rödvinsvinäger
1 - 1 ½ dl ströbröd (börja med den mindre mängden och tillsätt mer om du tycker att det behövs)
Lite rapsolja, eller olivolja, till stekning och till att smöra formen
ca 2 dl riven lagrad ost till gratinering
Enchiladasås: 
1 msk olivolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk malen chilipeppar
½ tsk malen spiskummin
½ tsk torkad oregano
1 krm grovmalen svartpeppar
ev. ½ - 1 krm malen kanel (jag hade inte i det)
500 g krossade tomater
½ tsk salt

Gör så här: 
Bönbullarna: Mixa bönorna, lite grovt, eller mosa dem med en gaffel. Skala löken och vitlöken. Riv löken på den grova sidan av rivjärnet och vitlöken på den fina sidan. Blanda detta med bönorna. Tillsätt kryddorna, sojan, vinägern och ströbrödet. Mixa, eller mosa, ihop allt tills du fått en ganska grov smet. Ta lite av smeten i taget och forma 20 - 24 bollar med hjälp av dina vattensköljda händer. Lägg bönbullarna på ett fat. Täck dem med plastfolie och ställ dem i kylen under tiden du kokar ihop såsen. 

Såsen: Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken  och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken och kryddorna och låt dem steka med i ca 1 minut. Häll i tomaterna och saltet. Blanda allt väl. Låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matolja. 

Ta fram bönbullarna ur kylen. Hetta upp lite matolja i en stor stekpanna. Ha i bönbullarna och låt dem steka i ca 6 - 7 minuter, tills de fått lite färg runt om. Lägg över dem i den ugnsfasta formen. Smaka av såsen och häll den sedan på bönbullarna i formen. Strö på den rivna osten. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen. Gratinera i ca 15 - 20 minuter, eller till osten smält och fått lite färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.