måndag 2 november 2020

Dubbelbakad potatis med broccoli och ost


Dagens recept är en kanongod variant av dubbelbakad potatis, fylld med bland annat broccoli och ost. Vi käkade de matiga potatisarna som ensamrätt, tillsammans med en rejäl hög råkost, men jag kan tänka mig att de även funkar bra att servera som ett festligt tillbehör till annan mat. 

Originalreceptet kommer från food.com

Dubbelbakad potatis med broccoli och ost
ca 4 portioner
4 stycken jämnstora bakpotatisar, à ca 200 g styck
250 g fryst broccoli, tinad och väl avrunnen
2 dl crème fraiche
1 ½ - 2 dl riven vällagrad ost
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk lökpulver
½ tsk paprikapulver
ca 1 tsk torkade örter t.ex. dill, oregano, timjan, basilika, dragon (Använd en sort eller blanda flera) (Jag använde dill)

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller i en plåtform. Rengör potatisarna noggrant. Torka av dem på en bit hushållspapper. Lägg dem på plåten eller i formen. Picka dem med en potatissticka. Sätt in plåten eller formen i mitten av ugnen och grädda i ca 1 ½ timme, eller tills potatisarna är helt mjuka. Ta ut potatisarna ur ugnen. Låt dem svalna en stund tills de är hanterbara. Dela varje potatis i två halvor på längden. Gröp försiktigt ut innanmätet, med en sked, utan att ha sönder skalet. Lägg innanmätet i en skål. Lägg tillbaka skalhalvorna, med öppningen uppåt, i formen igen. 

Mosa potatisinnanmätet lite grovt. Krama ur så mycket som möjligt av vätskan ur broccolin med händerna eller i en potatispress. Hacka sedan broccolin och blanda den med den mosade potatisen i skålen. Rör ner crème fraichen, osten, saltet, kryddorna och örterna. Blanda allt väl. Fördela blandningen i skalhalvorna. De kommer att bli väldigt välfyllda så fyll dem rågade. (Hit går det att förbereda och sedan förvara potatisarna i kylen tills de ska gratineras).

Öka ugnstemperaturen till 225 C. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 - 30 minuter, eller tills potatisen är genomvarm och fått fin färg. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.