onsdag 18 november 2020

Knubbiga rågsiktslimpor med frön

 

Som ni kanske har förstått så bakar jag ganska ofta. Jag bakar av flera olika anledningar. Först och främst gör jag det för att jag tycker att det är roligt och avslappnande, men också för att jag tycker att bröd är vansinnigt gott. Det finns en uppsjö av recept och dessutom är det inte särskilt svårt att hitta på egna varianter. Dessa knubbiga små limpor bakade jag för ett tag sedan. Jag hade i psylliumfrö och linfrö för att få ett lite mer fiberrikt bröd. Limporna blev kanonbra! De var enkla att skiva och de smakade ljuvligt, uppiffade med lite smör, ost och paprika. Mums! 😋

Knubbiga rågsiktslimpor med frön
blir 6 små knubbiga limpor
12 dl vatten, 37 C varmt
50 g jäst
1 dl rapsolja eller liknande matolja (ej olivolja)
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 dl psylliumfrö
1 dl linfrö
ca 2 kg rågsikt

Gör så här:
Häll vattnet i en stor degbunke. Smula ner jästen. Rör om tills jästen har lösts upp helt. Tillsätt saltet. sirapen och de båda frösorterna. Arbeta in mjölet, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg (degen ska bli ganska fast). Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter (jag brukar arbeta in det sista av mjölet samtidigt som jag knådar degen). Forma den stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller platsfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna, à ca 30 x 40 cm. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i sex lika stora delar. Forma dem till små knubbiga limpor och lägg dem glest i formen. Täck dem med bakduk och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in långpannan i den nedre delen av ugnen och grädda limporna i ca 45 - 50 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut formen ur ugnen. Lossa limporna och låt dem kallna på ett brödgaller under en bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.