onsdag 4 november 2020

Sirapslimpa


Igår bakade jag en sats mjuka och goda limpor. Jag gjorde det lite lättare för mig genom att grädda hela degen i en mindre långpanna, istället för att forma limpor och grädda dem i enskilda formar. Att grädda bröd i långpannan är något som jag börjat göra mer och mer. Min EDS gör nämligen att jag inte har särskilt stabila leder. Detta märks väldigt tydligt i mina händer, och då framför allt i mina fingrar (de viker sig åt alla möjliga och omöjliga håll), så jag har ibland lite svårt att få tillräckligt med kraft i mina händer till att utföra alla arbetsuppgifter. För att kunna fortsätta med att baka, och laga mat, har jag därför blivit tvungen att förenkla och minska på arbetsmomenten, och något som underlättar limpbakandet avsevärt är att slippa smöra och diska brödformar. 

Originalreceptet på degen kommer från matklubben.se. Där kallas limporna för sirapslimpor från skärgården. 

Sirapslimpa
blir 4 limpor
100 g jäst
100 g smält smör eller 1 dl flytande margarin
10 dl mjölk
1 msk salt
2 dl mörk sirap
1 - 2 msk malda brödkryddor (jag tog ½ msk mald anis och ½ msk mald fänkål)
ca 16 dl rågsikt
ca 10-12 dl vetemjöl + ev. lite extra till utbakning

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll detta i bunken. Rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet och sirapen. Ha i rågsikten. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Limpor i formar: Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en limpa och lägg dem i formarna. 

Limpor i långpanna: Lägg två bakplåtspapper lite omlott i en långpanna. Välj gärna en mindre långpanna med hög kant (jag använde en som mäter 25 x 35 x 6 cm). Se till att papperet sticker upp en bra bit ovanför kanterna. Tryck ut degen i ett jämnt lager i långpannan med hjälp av mjölad hand. Nagga ytan. 

Täck formarna eller långpannan med en bakduk. Låt jäsa i ca 40 minuter. 

Sätt in formarna eller långpannan i den nedre delen av ugnen. Grädda brödet i form i ca 40 - 45 minuter och brödet i långpannan i allt från 30 - 60 minuter, beroende på  hur stor långpanna som du använder. Bäst resultat blir det om du mäter brödets innertemperatur. Brödet är färdigt när det mäter 98 C i mitten. 

Ta ut formarna eller långpannan ur ugnen och lägg över bröden/ brödet på ett brödgaller. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna. (Dela brödet i i fyra lika stora delar om du gräddat det i långpannan). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.