torsdag 5 november 2020

Vegetarisk thaisoppa med linser, morötter och röd curry

 

Den här underbart goda soppan är en gammal favorit som jag har bjudit familjen på många gånger. Jag kommer inte längre riktigt ihåg vart jag har fått tag i receptet, men jag tror att det från början kommer från ett reklamblad från Coop (jag har dock gjort en del förändringar i det ursprungliga receptet). Jag gjorde soppan för att provsmaka min hemmagjorda currypasta, som jag gjorde för ett tag sedan. Det blev supergott! Mängden currypasta i receptet var perfekt för min smak, soppan blev smakrik och alldeles lagom kryddstark, men du kan givetvis minska eller öka på mängden currypasta efter egen smak. 

Vegetarisk thaisoppa med linser, morötter och röd currypasta
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 - 2 vitlöksklyftor
ca 400 - 500 g morötter
2 msk köpt röd currypasta alternativt 3 - 4 msk hemmagjord röd currypasta (se här) (ta mer eller mindre efter egen smak)
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 burk kokosmjölk, à ca 400 ml 
9 - 10 dl vatten (Tips! använd kokosmjölksburken som mått)
2 grönsaksbuljongtärningar
2 - 3 torkade limeblad
2 dl röda linser, torkade
salt efter smak

Gör så här: 
Skala och grovriv morötterna. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i 2-3 minuter. Tillsätt morötterna och låt dem steka med i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, currypastan och ingefäran. Låt allt steka under omrörning i ca 2 - 3 minuter. Häll i kokosmjölken och vattnet. Smula i buljongtärningarna. Ha i limebladen. Lägg linserna i en trådsil och skölj av dem under rinnande kallt vatten. Låt linserna rinna av och ha sedan i dem i grytan. Rör om ordentligt. Låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna och morötterna är mjuka. Smaka av soppan med salt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.