onsdag 7 juni 2023

Enchiladas med refried beans

 

Hoppas att ni hade en trevlig nationaldag igår. Vi hade en jättebra dag med lunchgäster, lite jobb på odlingslotten, en långpromenad och premiärdopp i sjön. Härligt! 😍

Till lunch hade jag lagat enchiladas fyllda med hemlagade refried beans, som vi käkade tillsammans med färska grönsaker, majskorn, tacosås och en klick crème fraiche. Det var riktigt smarrigt.😋

Enchiladas med refried beans
ca 4 - 5 portioner
8 mellanstora mjuka tortillabröd
1 sats refried beans (se här(Obs! dessa tar lång tid att laga så gör dem senast dagen innan och förvara dem i kylen, eller frysen, tills de ska användas)
2 - 2 ½ dl riven ost till gratinering
lite matfett till att smöra formen med
Enchiladasås: 
1 msk olivolja
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk malen spiskummin
1 tsk chilipeppar
1 tsk torkad oregano
1 krm grovmalen svartpeppar
ev. 1 tsk kakao och/eller 1 krm malen kanel
500 g passerade tomater
ca 1 msk hackad inlagd jalapeno (het)
ca ½ tsk salt
Till servering: 
Färska grönsaker efter tycke och smak, samt majskorn, tacosås och en klick crème fraiche 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 C och smörj en rektangulär ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter,  med lite matfett. 

Gör såsen. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en kastrull. ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och kryddorna och låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i tomaterna och tillsätt jalapenon samt saltet. Låt såsen koka upp under lock och sedan småkoka på svag värme i ca 30 minuter. 

Bred ut ca 1/3 av såsen i botten av formen. 

Tag ett bröd och lägg det på en skärbräda eller ett fat. Lägg 1/8 av bönröran i en sträng på mitten av brödet. Rulla sedan ihop brödet och lägg det med skarven ner i formen. Upprepa sedan detta med resterande bröd och bönröra. Häll på resten av såsen. Se till att det kommer sås mellan och vid sidan av rullarna genom att försiktigt föra isär dem med hjälp av en stekspade. Täck formen med aluminiumfolie eller med en tom plåt och sätt in formen i mitten av ugnen. Låt rullarna gräddas i ca 15 - 20 minuter. Ta ut formen och ta bort folien eller plåten. Tryck ev. ner rullarna lite. Strö på osten och sätt tillbaka formen i ugnen igen. Grädda i ytterligare ca 15 - 20 minuter, tills osten smält och fått lite färg. Ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering. 


fredag 2 juni 2023

Vegetarisk veckomatsedel v.23 (2023)


Här kommer det en ny vegetarisk matsedel för den kommande veckan. Jag har valt ut smarriga maträtter som jag själv är väldigt sugen på att laga. Du kommer till recepten genom att klicka på den kursiva texten. Ha en fortsatt bra dag och en riktigt trevlig helg. 🌷

Måndag: Italienska linsbollar serveras med tomatsås och pasta (gärna färsk). Toppa med lite riven ost och komplettera med råkost (t.ex. rivna morötter och pizzasallad).

Tisdag: Snabblagad zucchiniröra med sriracha, ost och ägg serveras med kokt ris eller någon form av matgryn samt råkost. 

Onsdag: Valfri favoriträtt eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys

Torsdag: Morotsoppa med färskost, tomat och dill serveras med en lättbakad limpa

Fredag: Enchiladas med tacokryddad keso, jalapeño och paprika, serveras med färska grönsaker, majskorn, tacosås och eventuellt en klick crème fraiche

Helg: Grilltallrik med medelhavssmak serveras med ugnstekt gyroskryddad potatis samt tzatziki och en bönsallad med ajvar



tisdag 30 maj 2023

Linsbiffar med svamp och fetaost




Dessa goda linsbiffar med champinjoner och fetaost gjorde jag för ett tag sedan. Originalreceptet kommer från ica.se. Vi käkade biffarna tillsammans med kokt matvete, lättkokt broccoli, råkost samt en kall sås smaksatt med lite ajvar relish. Det var mycket mumsigt! 

Tips! Det går att använda konserverade linser istället för att koka egna. Det går åt 6 dl kokta linser i det här receptet. Om du använder färdigkokta, konserverade linser ska du hoppa över det första stycket i receptet. 

Linsbiffar med svamp och feta
blir 16 biffar
Linskoket: 
2 dl torra gröna linser
vatten tills sköljning, blötläggning och kokning
1 svampbuljongtärning
Biffarna: 
De kokta linserna ovan
Matolja till stekning
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 liten finhackad gul lök
½ svampbuljongtärning
1 msk tomatpuré
2 krm salt
1 - 2 krm torkad timjan 
2 - 3 krm torkad oregano 
2 krm grovmald svartpeppar
2 ägg
ca 2 dl ströbröd
ca 125 g tärnad fetaost eller salladsost

Gör så här: 
Linskoket: Häll linserna i en trådsil, eller i ett durkslag, och skölj av dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en skål. Häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Låt linserna stå i minst 30 minuter (de kan stå upp till 60 minuter). Blanda 6 dl vatten med buljongtärningen och lagerbladet i en kastrull. Låt det koka upp. Häll av linserna och ha i dem i kastrullen. Låt det koka upp igen. Sänk sedan värmen under kastrullen så att det bara småkokar. Låt linserna puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills de är mjuka utan att vara mosiga (koktiden förkortas om linserna legat längre tid i blöt). Fiska upp lagerbladet och kasta bort det. Häll av linserna och låt dem kallna. 

Biffarna: Stek champinjonerna på ganska hög värme utan fett i en stekpanna tills vätskan, som svampen ger ifrån sig, har dunstat. Tillsätt ca 1 - 2 tsk olja och löken. Låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Låt det sedan svalna. 

Mixa svampfräset lite grovt. Smula ner buljongtärningen och ha i linserna, tomatpurén, saltet, örterna, svartpepparn, äggen & ströbrödet. Mixa ihop allt med några korta pulser tills det blivit en grov smet. Smula fetaosten och blanda ner den i smeten. Lägg sedan över smeten i en bunke eller låda med lock och ställ den kallt i minst 30 minuter. 

Forma 16 jämnstora biffar av smeten med hjälp av vattensköljda händer. Hetta upp en stor stekpanna. Ha i  lite matolja och stek hälften av biffarna i taget på hög till medelhög värme i några minuter per sida. Biffarna går att frysa (stekta eller ostekta). 



torsdag 18 maj 2023

Limpor med koriander


När jag hade bakdag senast smaksatte jag ett av bröden med malen koriander. Jag är inte särskilt förtjust i kryddade matbröd, men ville ändå testa. Brödet smakade bra och hade bara en subtil smak av koriandern. Trots att det var fullt ätbart är det inget som jag kommer att göra fler gånger. Det var kul att utmana mina smaklökar, men jag föredrar okryddat bröd. 
 
Limpor med koriander
blir 4 limpor
50 g jäst
12 dl vatten, ca 35 - 37 C varmt
1 msk salt
1 dl mörk sirap
1 dl rapsolja
2 tsk malen koriander
2 dl grovmalet rågmjöl
1 dl linfrön
ca 28 dl rågsikt 

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet. Rör om eller vispa tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, sirapen, oljan och koriandern. Arbeta i rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 - 90 minuter, tills degen har ungefär fördubblats i storlek. 

Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i 4 lika stora delar. Forma varje del till en limpa och lägg dem i formarna. Täck formarna med en bakduk. Låt jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C.  

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 45 - 50 minuter, eller tills limporna är 98 C inuti. Ta ut formarna ur ugnen och lägg över bröden på ett brödgaller. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna. 

Tips! det går att grädda brödet i en långpanna. Dela då degen i 4 - 5 lika stora delar och forma dem till limpor. Lägg dem i en bakpappersklädd långpanna. Pensla lite smält smör mellan varje limpa, eller lägg en bit bakplåtspapper mellan dem. Jäs bröden som ovan. Grädda i den nedre delen av ugnen i ca 60 - 70 minuter, eller tills de mittersta bröden är 98 C inuti. 


onsdag 26 april 2023

En enkel morotssås till pasta


Halloj på er i stugorna. Nu känner jag för att återuppta bloggandet lite smått igen efter att ha tagit en välbehövlig paus. Jag har naturligtvis inte slutat att laga mat bara för att jag inte har bloggat om det, utan jag har varit lika aktiv som vanligt i köket. Jag har mest lagat gamla goda favoriter istället för att prova nya recept. En av alla maträtter som jag nyligen har lagat är en enkel morotssås till pasta. Om du vill ha variation på smaken kan du byta ut grillkryddan i receptet mot cajunkrydda (se här). Det kan också vara gott att tillsätta lite finhackad chili om du gillar stark mat. 

Enkel morotssås 
ca 4 portioner
1 msk matolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
ca 600 g morötter
1 msk grillkrydda (se här
1 krm grovmalen svartpeppar
1 msk tomatpuré
500 g passerade tomater
ca 2 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning eller svampbuljongtärning
1 - 2 tsk kinesisk soja (börja med den mindre mängden och tillsätt resten om du tycker att det behövs)
2 lagerblad
1 - 2 krm torkad timjan
1 tsk torkad oregano
ev. lite salt efter tycke och smak
Till servering: 
Pasta och riven ost

Gör så här: 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och riv dem grovt. 

Hetta upp oljan i en stor stekpanna (gärna en med tillhörande lock). Ha i löken och morötterna och låt det steka på hög till medelhög värme i ca 10 minuter, tills allt fått lite färg och mjuknat något. Tillsätt kryddorna och tomatpurén och låt allt steka, under omrörning, i ytterligare någon minut. 

Häll i tomaterna och vattnet (Tips! använd den tomma tomatförpackningen som mått till vattnet). Smula i buljongtärningen och tillsätt sojan, lagerbladen och de torkade örterna. Blanda allt väl. Täck med lock och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen under stekpannan så att det bara småkokar. Låt såsen puttra på svag värme i ca 40 - 45 min, eller tills morötterna är så mjuka som du önskar. Fiska upp lagerbladen och kasta dem i komposten. Smaka av såsen. 

torsdag 2 februari 2023

Tid att njuta av livet

 

Jag känner att det återigen har blivit dags att göra ett uppehåll med bloggen. Det finns så mycket annat roligt som jag vill ägna mig åt än att bara laga mat och baka. Jag är i full gång med mina planer gällande vad som ska planteras och ändras på odlingslotten. Det ska bli spännande att se hur det blir när det är färdigt. Förutom att tillbringa mer tid på lotten vill vi även ta oss mer tid till att vara ute med husbilen. Det är jättekul att åka runt och upptäcka nya platser och jag ser verkligen fram emot att göra det oftare. Jag kanske återupptar bloggandet framåt sensommaren/hösten om lusten återvänder. Ha det så gott och njut av livet! 😊

onsdag 1 februari 2023

Böngryta med chipotle

 

Dagens recept är en lättlagad, kryddig och god böngryta med chipotle som jag gjorde för ett tag sedan. Jag behövde göra över med hemlagad chipotle, som jag hade i frysen, och då passade det ju bra att använda den i en mustig gryta. Vi toppade grytan med lite riven ost och serverade den med ris och råkost. 

När jag sparade originalreceptet missade jag tyvärr att skriva upp vem som är den ursprungliga receptmakaren, men all heder åt denna för en lättlagad och god vardagsgryta. 

Böngryta med chipotle
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g morötter
1 paprika, à ca 125 - 150 g
4 msk tomatpuré
1 tsk malen spiskummin
1 krm grovmalen svartpeppar
½ tsk torkad timjan
1 lagerblad
4 -5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning eller 1 - 1 ½ msk grönsaksfond
1 - 2 chipotlechilis i adobosås, köpt eller hemmagjord (se här)
ca 2 msk av adobosåsen
400 - 450 g kokta kidneybönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade kidneybönor (avhällda och avsköljda)
ca 1 msk pressad lime
Salt efter smak 
Till servering: 
Kokt ris eller vitt bröd samt en klick crème fraiche och/eller lite riven ost 

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Skölj och kärna ur paprikan. Skär även den i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka i ca 5 minuter. Tillsätt paprikan och låt det steka i ytterligare ca 5 minuter. Ha i tomatpurén och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i vattnet (börja med den mindre mängden) och smula i buljongtärningen eller tillsätt fonden. Finhacka chipotlechilin. Ha i den samt såsen i grytan. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 30 minuter. Rör i bönorna. Låt koka i ytterligare ca 15 - 20 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Ta ur lagerbladet och kasta det i komposten. Smaka av grytan med salt och limesaft.