onsdag 6 mars 2019

Afrikansk böngryta och kryddad kål från Tanzania


Förra helgen ställdes jag inför en kul utmaning. Vi skulle få besök av några vänner som bara äter glutenfri, vegetariskt mat, med lågt innehåll av kolhydratrika livsmedel. Efter att ha kikat på lite olika recept föll valet på denna härligt gula afrikanska böngryta med kryddad kål från Tanzania. 

Originalrecepten kommer från boken 'Det goda Afrika' av Ove Phil, men jag har i vanlig ordning gjort lite ändringar efter egen smak och tycke. Både jag och de övriga runt matbordet blev väldigt nöjda med slutresultatet. Båda rätterna var väldigt goda var för sig, men tillsammans blev det en makalöst god kombination. 😋

Det hela kompletterades av en klick av min godaste äppelchutney (se här) och lite basmatiris, till dem som inte har uteslutit sådana saker ur sin kost. 

Böngryta från Tanzania
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk malen gurkmeja
400 ml kokosmjölk (1 normalstor burk)
½ grönsaksbuljongtärning
1 - 2 torkade piripiri  (Du kan ta mer eller mindre efter egen smak. Jag tog 1 stycken)
400 - 450 g kokta vita bönor (se här) alternativt 2 tetror eller normalstora plåtburkar med konserverade, naturella, vita bönor
salt efter smak

Gör så här: 
skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, ingefäran, gurkmejan och spiskumminen. Låt allt steka under omrörning i ca 1 minut. Häll i kokosmjölken och smula ner buljongtärningen samt periperin. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt grytan putttra på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Tillsätt bönorna (häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt allt koka i ytterligare ca 5 - 10 minuter. Smaka av med salt. 

Kryddad kål
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 mindre eller 1 stor rödlök
ca 600 g vitkål
ca 250 g morötter
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
2 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk malen gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 - 2 krm chiliflakes
ca 1 tsk salt, eller efter egen smak
1 burk à ca 400 g konserverade hela tomater

Gör så här:
Skala och strimla löken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Strimla vitkålen. Skölj paprikan. Kärna ur den. Dela den på mitten och skär den i tunna strimlor. Skala och finhacka vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna, med lite högre kant och tillhörande lock. Ha i morötterna, löken och vitkålen. Låt allt steka på ganska hög värme i ca 10 minuter. Tillsätt paprikan och låt allt steka i ytterligare ca 10 minuter. Ha i vitlöken, ingefäran, kryddorna och saltet. Låt allt steka under omrörning i ytterligare 1  - 2 minuter. 

Häll tomaterna i ett durkslag och låt dem rinna av ordentligt (spara spadet, för det går att frysa och använda i annan mat!). Ha i tomaterna i stekpannan och hacka sönder dem lite grovt med stekspaden. Lägg på ett lock och låt röran koka på svag värme i ca 20 - 30 minuter, eller tills kålen och morötterna är så mjuka som du vill ha dem (jag lät det steka den längre tiden så att det blev riktigt mjukt). Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.