måndag 11 mars 2019

Äppelpaj med havretäcke


Jag hade lite frysta äppelklyftor som jag ville bli av med och då passade det ju bra att använda dem i en mumsig paj. Denna smulpajsvariant, med havretäcke, är en av våra favoriter. Det knäckiga havretäcket, som smakar som en knaprig kaka, kompletterar den lätt kanelsmakande, söta och mjuka, äppelfyllningen på ett alldeles utmärkt sätt. En tjock och härlig vaniljsås blir ett perfekt tillbehörMums! 😋. 

Äppelpaj med havretäcke
blir en paj à ca 22 - 24 cm i diameter
Fyllning: 
6 stycken normalstora äpplen, à ca 125 - 150 g, alternativt ca 500 - 600 g frysta äppelklyftor
ca ½ dl strösocker
½ - 1 tsk malen kanel
Havretäcke: 
175 g smör
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn

Gör så här:
Värm upp i ugnen till 175 C. Skala äpplena. Kärna ur dem och skär dem i tunna klyftor. (Tina frysta äppelklyftor i mikron och häll av överflödig vätska). Lägg äppelklyftorna i en pajform som mäter ca 22 - 24 cm i diameter. Blanda sockret med kanelen. Fördela detta på äppelklyftorna i formen. Blanda väl. 

Smält smöret till havretäcket i en gryta. Rör i sockret och sirapen. Ta av grytan från värmen och rör i vaniljsockret. Vänd ner havregrynen. Fördela smeten i ett jämnt lager ovanpå äpplena i formen. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 30 - 40 minuter, tills äpplena är mjuka. Täck pajen med en tom plåt om ytan blir för mörk innan äpplena är färdiga. (Ställ gärna in en tom plåt i botten av ugnen också för pajen kokar lätt över). Ta ut pajen ur ugnen och låt den svalna lite innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.