måndag 4 mars 2019

Gudomligt god lasagne med spenat och soltorkade tomater


Den här lasagnen var gudomligt god. Jag misstänkte att den skulle smaka gott, eftersom spenatfyllningen luktade himmelskt när jag rörde ihop den, och slutresultatet gjorde mig verkligen inte besviken. Maken tyckte till och med att det var en av de godaste lasagner som han någonsin ätit. Vi käkade den smarriga lasagnen med våra vanliga grönsakstillbehör (rivna morötter, pizzasallad och squashröra). En riktigt gourmetmåltid 😋.

Tips! Det går att byta ut den hemmagjorda pastadegen i receptet mot köpta, färska, pastaplattor istället. Jag har dock aldrig använt köpta pastaplattor, så jag vet varken hur många som går åt eller hur slutresultatet bli. Degen i receptet nedan vägde i alla fall ca 320 g, om det kan vara till någon hjälp. 

Lasagne med spenat och soltorkade tomater
ca 4 - 6 portioner
Pastadeg: 
2 ägg
200 g vetemjöl
knappt 1 msk kallt vatten
Fyllning:
250 g kesella med 10 % fett
½ dl hackade marinerade soltorkade tomater, väl avrunna
½ dl fint riven parmesanost
1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
1 tsk torkad oregano
1 tsk örtsalt (Trocomare)
2 krm vitlökspulver
2 krm grovmalen svartpeppar
500 g fryst bladspenat, upptinad och väl avrunnen
Sås: 
7 ½ dl standardmjölk med 3 % fett
4 msk vetemjöl
½ tsk salt
en liten nypa malen vitpeppar
ca 2 dl riven lagrad ost
Övrigt: 
lite matfett till att smöra formen med
lite extra mjöl och lite mannagryn till utkavlingen av degen

Gör så här: 
Blanda ihop alla ingredienser till pastadegen, för hand eller i en matberedare (arbeta inte degen för länge). Platta till degen och slå in den i plastfolie. Lägg den sedan i kylen. 

Blanda kesellan med alla övriga ingredienser till fyllningen, utom spenaten, i en bunke. Krama ur vätskan ur spenaten med hjälp av händerna, eller använd en potatispress (funkar jättebra!). Grovhacka den avrunna spenaten och blanda ner den i bunken. Täck bunken med plastfolie och ställ den i kylen så länge. 

Sätt ugnen på 200 C och smörj en ugnsfast form, à ca 20 x 25 cm, med lite matfett. 

Gör sedan såsen. Vispa ihop mjölken med mjölet, saltet och vitpepparn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under grytan så att såsen bara småkokar. Låt såsen puttra på svag värme i ca 10 - 15 min, så att mjölsmaken försvinner. Rör om i botten då och då så att det inte bränner fast. Ta av grytan från värmen och rör ner den rivna osten. Låt den smälta. Smaka av.

Kavla ut degen med pastamaskin: Dela degen i tre lika stora delar. Kör en del i taget till tjocklek nr 5 i pastamaskinen till en ca 15 cm bred och 36 cm lång degremsa. Lägg den utkavlade degremsan på lite mannagryn på bänken. Dela varje degremsa på mitten så det blir i två rektanglar, à ca 15 x 18 cm. Upprepa detta med de andra degbitarna. Det ska sammanlagt bli sex pastaplattor. 

Kavla ut degen utan pastamaskin: Kavla ut degen tunt till en stor rektangel, ca 36 x 45 cm, på en mjölad arbetsyta. Skär den i 6 jämnstora rektanglar, à ca 15 x 18 cm. Lägg dem på lite mannagryn så att de inte fastnar på bänken.

Bred ut ca 2 ½ dl av den vita såsen i botten av formen. Lägg två av pastabitar ovanpå. Fördela hälften av spenatfyllningen i ett jämt lager ovanpå dem. Lägg på ytterligare två pastabitar. Bred på ca 1 - 1 ½ dl av såsen och klicka på resten av fyllningen. Lägg på de två sista pastabitarna och häll på resten av såsen. 

Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda lasagnen i ca 35 - 40 minuter, eller tills pastan är färdig (mjuknat) och ytan har fått fin färg. (Täck formen med en tom plåt om ytan fått för mycket färg innan pastan är klar). Ta ut lasagnen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.