torsdag 21 mars 2019

Potatisbullar med morots'bacon' och lingonsylt


Potatisbullar lagas ofta med överblivet potatismos. Jag vill dock ha lite potatisbitar i mina bullar, så jag föredrar att använda grovt mosad kokt potatis istället för ett slätt potatismos. Vi serverade de smaskiga potatisbullarna med en rejäl hög råkost samt makalöst goda morots'bacon' (se här) och en klick lingonsylt. Vegetarisk husmanskost när den är som bäst 👍😋. 

Potatisbullar
ca 16 stycken
ca 1 kg potatis av en mjölig sort
vatten till kokning
2 ägg
knappt 1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 tsk lökpulver (kan uteslutas men ger god smak)
ca 1 dl vetemjöl (kan gå åt upp till 2 dl om potatisen är blöt eller om äggen är stora)
ca 1 ½ - 2 dl ströbröd
Smör eller margarin till stekning
Till servering: 
Lingonsylt, morots'bacon' (se här), rivna morötter samt pizzasallad (se här)

Gör så här: 
Skala potatisen och lägg den i en gryta. Häll på vatten så det täcker. Koka potatisen i ca 20 minuter eller tills den är mjuk. Häll av den och låt den ånga av en stund. Mosa potatisen lite grovt med en potatisstöt. Jag tycker att det blir bäst om moset inte är helt slätt utan har kvar några lite större potatisbitar (se bild nedan). Låt moset svalna. 


Blanda potatismoset med äggen, saltet, vitpepparn och lökpulvret. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, tills du fått en formbar, något kladdig, deg. (Ha i lite mer mjöl, ca 1 msk i taget, om degen är för lös). Ställ den gärna kallt i ca 15 minuter. 

Häll ut ströbrödet på en tallrik. Ta ca 3/4 dl av degen och forma en boll. Lägg bollen på ströbrödet och platta ut den till en rund kaka, ca 1- 1½ cm tjock. Vänd runt den i ströbrödet. Lägg sedan över den på en en ren tallrik. Gör likadant med resterande potatisdeg. Hetta upp lite smör eller margarin i stekpannan och stek några potatisbullar i taget i ca 4 - 5 minuter per sida. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.