måndag 25 mars 2019

Fiberrika rågflingebullar


Idag är det Jungfru Maria bebådelsedag och därmed också våffeldagen. När barnen bodde hemma brukade jag ibland göra våfflor. Men nuförtiden, när det bara är jag och maken, hoppar vi över våffelfirandet, eftersom ingen av oss är speciellt förtjusta i nämnda maträtt/ dessert. Något som vi däremot är mycket förtjusta i är olika sorters bröd. Vi byter därför, mer än gärna, ut dagens våffla mot dessa fiberrika rågflingebullar istället. Jag ser fram emot att avnjuta de mumsiga bullarna, med en klick smör, en skiva ost samt lite paprika, till kvällsteet. 😋

Receptet nedan är min version av ett recept som jag hittade på kungsörnen.se (se här)

Fiberrika rågflingebullar
ca 30 stycken
2 dl rågkross
6 dl rågflingor
2 dl russin (kan uteslutas)
3 tsk salt
50 g smält smör eller margarin
10 dl kokande vatten
2 påsar torrjäst, à ca 14 g
12 - 14 dl vetemjöl

Gör så här: 
Blanda rågkrosset med rågflingorna, russinen och saltet i en bunke. Häll i smöret och det kokande vattnet. Blanda väl och låt sedan blandningen svalna till 40 C (det tar ca 2 timmar).

Blanda jästen med hälften av mjölet i ett litermått och låt det stå i minst 10 minuter. Ha sedan i det i bunken. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och arbeta in resterande mjöl, lite i taget, tills du fått en smidig, klibbfri deg (OBS! allt mjöl kanske inte går åt). 

Knåda degen i några minuter. Forma sedan en boll av den och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Klä två plåtar med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela degen i 30 jämnstora bitar. Trilla dem till runda och fina bollar. Lägg dem på plåtarna. Täck bullarna med bakdukar och låt dem jäsa i ca 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 15 - 18 minuter. Ta ut dem ur ugnen och låt dem kallna på ett brödgaller täckta med en bakduk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.