måndag 18 mars 2019

Skållade limpor med kli och russin


Originalreceptet till dessa skållade limpor med kli och russin kommer från ett gammalt exemplar av 'Vår Kok Bok'. Den boken har hängt med ett tag. Jag fick den när jag började på gymnasiet för lite mer än trettio år sedan (1988). Den ingick i vårt läromedelsmaterial på livsmedelsteknisk utbildning. Även om den kan kännas en anings, aning omodern, så är det ändå en bra grundkokbok som jag kollar i lite då och då. Det är faktiskt en av de få kokböcker som jag valde att behålla när jag rensade i min kokbokssamling för några år sedan. 

Boken är full av egna anteckningar, och ändringar, som jag har gjort i en del av recepten. I just detta recept har jag skrivit att jag ska ta mer vätska i skållningen. Hur jag kom fram till att jag skulle göra den ändringen har jag ingen aning om, för det hade jag inte skrivit upp, men jag kan tänka mig att jag tyckte att slutresultatet blev bättre. När jag bakade limporna denna gång följde jag snällt min egen uppmaning och hade i mer vatten i skållningen. Det funkade jättebra, och brödet blev saftigt och gott 👍. Det verkar som om jag hade en poäng när jag valde att ändra proportionerna i receptet för en sisådär femton, tjugo år sedan 😉. 

Skållade limpor med kli
blir 2 limpor
Skållning:
2 ½ dl vetekli
2 dl russin
2 ½ dl kokande vatten
Deg: 
Skållningen ovan
25 g smält smör
3 dl mjölk
25 g jäst
1 ½ tsk salt
1 msk honung
ca 10 - 11 dl vetemjöl + lite extra till utbakningen
Övrigt: 
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Blanda vetekli och russin i en degbunke. Häll i det kokande vattnet och blanda väl. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå över natten eller tills blandningen svalnat till 37 C. 

Smält smöret och blanda det med mjölken. Värm blandningen till 37 C och häll rör sedan ner den i skållningen i degbunken. Smula ner jästen och rör om tills den har lösts upp helt. Tillsätt saltet och honungen. Arbeta in vetemjölet lite i taget tills du fått en smidig deg. ha upp den på etn mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i 60 - 80 minuter. 

Smöra två limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i två lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 40 minuter, eller tills limporna är ca 98 C inuti. Ta ut limporna ur formarna och låt dem kallna på ett brödgaller under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar