torsdag 7 mars 2019

Havrelimpor med surdeg


Dessa havrelimpor med surdeg var väldigt goda att rosta men blev tyvärr lite torra och smuliga av att ligga framme. Bröd bakat med surdeg brukar ju annars vara saftigt och hållbart, så jag blev lite förvånad över hur förhållandevis snabbt denna limpa blev torr. Jag vet inte riktigt vad som blev fel 😕. Degen kanske skulle ha varit vekare, eller så är det bara så här som de här limporna ska bli. Hur som helst så smakade de i alla fall mycket gott, och höll i hop ganska bra, i rostat skick. Receptet kommer ifrån kungsörnen.se. 

Havrelimpor med surdeg
blir 4 limpor
4 dl fiberhavregryn
8 dl kokande vatten
2 dl ljummet vatten, 37 C varmt
50 g jäst
2 dl aktiv surdeg, köpt eller hemmagjord (se här)
2 tsk salt
2 msk strösocker
1 dl matolja
10 dl rågsikt
ca 10 dl vetemjöl
lite matfett till att smöra formarna med

Gör så här: 
Lägg havregrynen i en stor degbunke och häll på det kokande vattnet. Rör om ordentligt och låt blandningen svalna till 37 C. Vispa ut jästen i det ljumna vattnet i en skål. Blanda sedan ner detta i degbunken. Tillsätt surdegen och rör om. Ha i saltet, sockret och oljan och blanda allt väl. Tillsätt rågsikten och arbeta sedan in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda dan i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smöra 4 limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 4 lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

(Om du saknar bakformar kan du grädda limporna i långpanna istället. Forma limpor som i receptet nedan. Lägg dem sedan i en bakpappersklädd långpannan med bakplåtspapper mellan varje limpa. (Det är viktigt att papperet sticker upp en bra bit runt om varje bröd). Om du gräddar limporna på detta sätt kan du behöva öka tiden i ugnen). 

Ställ in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 50 minuter, eller tills de är 98 C inuti (jag kollar alltid temperaturen när jag bakar limpor). Ta ut formarna ur ugnen och lossa limporna lite försiktigt. Låt dem kallna på brödgaller under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.