torsdag 14 mars 2019

Dubbelbakad potatis med ost och örter


Dubbelbakad potatis passar perfekt att bjuda på vid de tillfällen då man vill ha ett lite festligare tillbehör till maten. Idén till just denna mumsig variant, med ost och örter, kommer från ett recept som jag hittade i boken 'Shücks vintermat' av Catherine Shück. Vi serverade den välfyllda, smakrika potatisen tillsammans med ugnsstekta, pestomarinerade quornfiléer (se här). Det blev en fantastiskt god kombination. Den här potatisen kommer jag definitivt att laga fler gånger framöver. 

Dubbelbakad potatis med ost och örter
4 stora, eller 6 mindre, bakpotatisar
ca 1 ½ dl grädde
2 dl riven, lagrad ost
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 - 2 krm torkad timjan
1 - 2 krm torkad oregano

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och klä en plåtform, eller en plåt, med bakplåtspapper. Tvätta potatisarna och torka av dem. Lägg dem sedan i formen eller på plåten. Stick några hål runt om i potatisen med en provsticka. Grädda potatisen i mitten av ugnen tills den är mjuk, vilket kan ta olika lång tid beroende på hur stora potatisarna är. 

Ta ut potatisen när den är helt mjuk. Låt den svalna en stund tills den går att hantera. Dela potatisen i två halvor på längden. Gröpa försiktigt ur innanmätet, utan att ha sönder skalen!, och lägg det i en bunke. Ställ tillbaka skalen i formen eller på plåten med öppningen uppåt. Mosa potatisinnanmätet lite grovt med en potatisstör eller gaffel. Rör i resten av ingredienserna och blanda allt till ett grovt mos. Smaka av. Fördela moset i skalhalvorna. (hit går det att förbereda och sedan förvara dem i kylen tills de ska gräddas). Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills de fått fin färg och blivit ordentligt varma inuti. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.