onsdag 3 juli 2019

Medelhavspotatis


Nu när vi har börjat skörda vår egen färskpotatis måste jag ju hitta på olika sätt att använda den på i matlagningen. Detta recept, på medelhavspotatis, hittade jag för några år sedan på en amerikansk samlingsida för recept (food.com). I tidigare inlägg har jag skrivit om att jag har haft lite svårt för kombinationen potatis och tomat. Den svårigheten märkte jag dock inte av denna gång, för medelhavspotatisen var kanongod. 

Sedan jag startade bloggen, för lite mer än tre år sedan, har jag käkat flera maträtter med just kombinationen potatis och tomat och till min stora förvåning tyckt att de har smakat bra, så det verkar som om den smakfördomen helt har gett med sig. Det är alltid kul att märka att man kan förändras och utvecklas, eller hur.

Medelhavspotatis
ca 4 - 6 portioner
2 msk olivolja
2 gula lökar
1 kg färskpotatis eller ca 1, 2 kg vanlig potatis av en fast sort
2 msk tomatpuré
2 pressade vitlöksklyftor
1 - 2 tsk strösocker
ca 1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
½ - 1 tsk torkad timjan
½ - 1 tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
3 dl vatten
1 - 2 lagerblad
2 msk saft från pressad citron
1 - 2 msk inlagd kapris, väl avrunnen
Oliver efter tycke och smak
2 - 3 msk hackad persilja till garnering
Till servering: 
Fetaost, efter tycke och smak, och gärna någon form av vegobollar eller biffar samt en kall sås t.ex. tzatziki (se här). 

Gör så här: 
Skala och strimla löken. Skrubba färskpotatisen, eller skala den vanliga potatisen, och skär den i bitar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med hög kant. Ha i löken och potatisen och låt det steka i ca 10 minuter. Tillsätt tomatpurén, vitlöken, sockret, saltet, pepparn, örterna och paprikapulvret. Låt allt steka, under omrörning, i ytterligare 1 - 2 minuter. Häll i vattnet och tillsätt lagerbladet och citronsaften. Lägg på ett lock, eller täck stekpannan med aluminiumfolie. Låt potatisen koka på svag värme i ca 15 minuter, eller tills den är mjuk men inte mosig. Ta ur lagerbladet och kasta det. Rör ner oliverna och kaprisen. Smaka av. Garnera med persiljan och strö ev. på tärnad fetaost. 


2 kommentarer:

  1. Tack för ett fantastiskt gott recept! Testade laga den till familjen och vi var alla väldigt nöjda! Vi hade traditionella pannbiffar med tzatziki sås och det passade utmärkt! Denna sparar jag. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva,
      Vad kul att ni tyckte att det var gott och att du har sparat receptet :). Låter som en god kombination att servera potatisen med pannbiff och tzatziki. Ha en bra sommar! Mvh Tove

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.