Idag blir det ytterligare ett recept innehållande vitkål, nämligen gröna kåldolmar med svamp och röda linser. Jag har aldrig gillat vanliga kåldolmar, med köttfärsfyllning, men denna vegetariska variant var faktiskt riktigt god. Dolmar är ingen snabblagad maträtt direkt, jag passade därför på att laga dem en ruskväders dag när jag inte hade så mycket annat för mig. Receptet nedan är min version av ett recept som jag hittade på bloggen 'every day healthy recipes' (se här). Vi käkade dolmarna med potatismos och rivna morötter. Det var mycket gott!
Gröna dolmar med svamp och röda linser
ca 4 - 6 portioner
1 vitkålshuvud, à ca 1 ½ kg
Vatten till kokning
Fyllning:
1 ½ dl vanligt långkornigt ris
1 ½ dl röda linser
Vatten till sköljning och kokning
250 g hackade champinjoner
1 finhackad gul lök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 tsk paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1-2 tsk torkad oregano. timjan eller dill
1 + 2 krm salt, uppdelat
½ svampbuljongtärning
Lite matfett till att smöra formen med
Sås:
3 dl kokande vatten
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
1 krm grovmalen svartpeppar
ev. ½ - 1 tsk torkad oregano, timjan eller dill (välj samma som i fyllningen)
Gör så här:
Lägg linserna i en trådsil, eller i ett durkslag, och skölj dem under rinnande kallt vatten. Koka upp 3 dl vatten med ½ smulad svampbuljongtärning. Ha i linserna och rör om. Låt det koka på svag värme i ca 20 - 25 minuter, tills linserna blivit mjuka och mosiga. Håll koll så att det inte bränner fast!
Koka riset i 3 dl vatten med 1 krm salt i ca 15 - 20 min.
Stek under tiden champinjonerna i en stekpanna utan fett tills vätskan, som svampen ger ifrån sig, har dunstat. Ha i oljan , löken och vitlöken och låt allt steka under omrörning i ca 5 - 6 minuter. Ha på ca 2 krm salt.
Blanda svampfräset med linserna och riset i en bunke. Ha i paprikapulvret, svartpepparn och vald ört. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och ställ den i kylen tills fyllningen kallnat.
Ta lite av fyllningen i taget (ca ½ dl) och forma 16 små avlånga järpar med hjälp av vattensköljda händer. Lägg dem på ett fat. Ställ dem i kylen så länge.
Smörj en ugnsfast form, à ca 18 x 24 cm, med lite matfett och ställ sedan undan den så länge. Sätt ugnen på 200 C.
Koka upp vatten i en stor gryta. Skär bort rotstocken på vitkålshuvudet, men se till att huvudet fortfarande är helt. Sätt försiktigt ner vitkålshuvudet i grytan, med hålet efter rotstocken nedåt. Se till att nästan hela kålhuvudet är täckt av vatten. Lägg på ett lock och låt kålhuvudet koka tills det yttersta bladet mjuknat och går att lossa (det brukar ta mellan 5 och 10 minuter).
Ta loss det yttersta bladet, lite försiktigt, med hjälp av en gaffel, eller en stektång, och lägg det sedan i ett durkslag. Upprepa sedan hela proceduren tills du har fått ihop minst 16 vitkålsblad (gör gärna några extra i fall något av dem skulle gå sönder).
(Tips! Koka kålen som blir kvar en stund till. Häll av den och grovhacka den. Frys sedan in den i en plastpåse. Passar perfekt att ta upp, och använda i t.ex. en soppa, vid ett senare tillfälle).
Skär bort den grövsta biten av mittnerven på varje kålblad. Lägg en av linsjärparna i varje kålblad och vik ihop bladen till små paket runt järpen.
Lägg paketen tätt i formen, med skarven ned.
Vispa ihop alla ingredienser till såsen och häll den på rullarna i formen (se till att det kommer ner sås mellan rullarna). Lägg en bit bakplåtspapper ovanpå rullarna och täck formen med aluminiumfolie. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen (ställ gärna in en tom plåt i botten av ugnen i fall det skulle koka över ur formen). Grädda i ca 90 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå i några minuter innan servering. Servera dolmarna med lite grönsaker samt ett luftigt potatismos, eller ett gott bröd (t.ex. ett bondbröd eller lantbröd).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.