måndag 9 september 2019

Bakade blomkålsbitar med apelsinsås


Dessa delikata bakade blomkålsbitar, med en smarrig apelsinsås, käkade vi nu i helgen. Att jag valde att servera denna maträtt på en helg beror på att den inte passar att ha i matlåda, utan är godast att äta nylagad. Bakade blomkålsbitar har jag gjort flera gånger förut men då med andra såser (se recept här eller här). Idén till just denna sås, med apelsinsmak, kommer från en amerikansk matblogg (som jag dessvärre inte har skrivit upp namnet på). Vi serverade blomkålsbitarna med den goda såsen, samt jasminris och färska grönsaker. 

Bakade blomkålsbitar med apelsinsås
ca 4 portioner
1 blomkålshuvud, à ca 700 - 800 g
1, 25 dl mjölk
1, 25 dl vetemjöl
2 krm lökpulver (kan uteslutas)
1 msk srirachasås (het asiatisk chilisås) (kan uteslutas)
1 msk rapsolja
Apelsinsås: 
3 dl vatten
2 - 3 msk koncentrerad apelsinjuice (börja med den mindre mängden och ha i resten om du tycker att det behövs)
0, 5 dl ketchup
2 msk thaisoja
ca 1 ½ msk Majsena majsstärkelse
2 krm grovmalen svartpeppar
0, 5 - 1 tsk lökpulver
0, 5 - 1 tsk torkad oregano
2 - 3 msk hackad gräslök
salt efter smak
Till servering:
Jasminris och färska grönsaker

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 250 C. Sätt på jasminriset (om du ska servera det till). Vispa ihop vetemjöl, mjölk, lökpulver och ev. srirachasås i en bunke. Ställ undan den så länge. Ansa blomkålen och dela den i små buketter. Skölj dem i ett durkslag och låt dem rinna av på en kökshandduk. 

Vispa ihop vattnet, juicen, ketchupen, sojan och majsstärkelsen i en kastrull. Låt detta koka upp under omröring. Sänk sedan värmen till den lägsta och låt såsen puttra i ca 10 minuter. Rör om i botten då och då. Ha i svartpepparn, lökpulvret, oreganon och gräslöken (smaka dig fram). Smaka av såsen med lite salt. (Om du tycker att såsen blir för tunn kan du röra ut ytterligare ca ½ msk majsstärkelse i 1 msk kallt vatten och tillsätta detta i såskastrullen under omrörning. Låt sedan såsen koka i ca 4 - 5 minuter). Håll såsen varm och fortsätt med blomkålen. 

Klä en plåt med bakplåtspapper och smörj det med rapsoljan. Rör ner blomkålsbitarna i bunken med mjöl-mjölkblandningen. Vänd runt bitarna ordentligt så att alla täcks av smet. Häll ut bitarna glest på det oljade papperet på plåten. Sätt in plåten högt upp i ugnen och låt blomkålsbitarna grädda i ca 10 - 15 minuter (beroende på storlek). De är klara när de fått lite färg och blivit mjuka med lite spänst kvar i mitten. 

Ta ut plåten och lossa bitarna lite försiktigt. Lägg över dem på ett serveringsfat. Häll på hälften av såsen. Servera blomkålsbitarna med jasminris och ha resten av såsen till. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.