onsdag 25 september 2019

Oreo mud cake


Här kommer det utlovade receptet på den smaskiga "tårta" som vi käkade när vi hade kalas för vår äldsta dotter. Ni vet ju vid det här laget att gräddtårtor, och liknande, inte är något för oss, så det fick bli en lite lyxigare variant av kladdkaka istället. Oreo mud cake är en maffig skapelse med massor av godsaker både i och på. Eller vad sägs om en kladdkakebotten, med bitar av oreos i, toppad med marshmallows och chokladtryffel, gjord på vit och mörk choklad, och ovanpå detta ännu mer oreos. Det skulle ha varit chokladsås på också, men det tyckte jag kändes överflödigt. Alla som käkade av kakan tyckte att den var supergod. En ny favoritkaka! Mums! 😋

Receptet nedan är lite omgjort efter ett recept som kommer från en riktigt fin blogg, fylld med godsaker, som heter 'Bakspecialisten Jessica' (se här). 

Oreo mud cake
blir en kaka à ca 28 cm i diameter
Kakbotten:
200 g smör + lite extra till att smöra formen med
5 dl strösocker
1 dl kakao
4 ägg
3 dl vetemjöl
1 pkt oreos
Topping:
150 g vita minimarshmallows (jag tog vanliga stora marshmallows och klippte varje i 4 bitar)
1 - 2 dl vispgrädde (jag hade i ca 1 ½ dl)
300 g vit choklad
100 g mörk choklad
ca 75 - 100 g rumsvarmt smör (100 g i originalet)
1 pkt oreos (minioreos i originalet)
eventuellt 1 dl chokladsås (jag uteslöt detta)

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C och kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, som mäter 28 cm i diameter. Smörj insidan av kanterna med lite matfett. 

Smält smöret i en gryta. Ta av grytan från värmen och rör i sockret. Tillsätt kakaon och rör om. Knäck i äggen och rör i mjölet. Blanda allt till en slät smet. Grovhacka 1 paket oreos och vänd ner dem i smeten. Häll, eller bred ut, smeten i formen. Se till att den blir jämt fördelad. Sätt in formen på gallret i mitten av ugnen och grädda kakan i ca 25 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna i formen. Ställ den sedan i kylen i minst 3 timmar (jag lät den stå över natten). 

Strö på marshmallows i ett jämnt lager över hela kakan. Häll grädden i en kastrull. Hacka chokladen och ha i den i kastrullen. Värm sedan detta på svag värme tills chokladen smält och det har blivit en len, blank och fin chokladkräm. Ta av kastrullen från värmen och rör i smöret i små klickar. Rör slätt. Häll chokladkrämen på marshmallowsen i formen. Se till att krämen blir jämnt fördelad. Grovhacka 1 paket oreos och strö dem i ett jämnt lager över hela ytan. Täck formen och ställ den i kylen i minst 3 timmar, (jag lät den stå över natten). Toppa eventuellt kakan med chokladsås. Skär den sedan i bitar, ät och njut!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.