torsdag 19 september 2019

Morotssoppa med linser, kokosmjölk och röd currypasta


Häromdagen regnade det och blåste jättemycket här i Vadstena. Det kom till och med lite hagel. Usch! Eftersom det ruggiga vädret inte inbjöd till någon utevistelse direkt, så höll jag mig inne större delen av dagen och bakade matbröd. Jag passade också på att koka en uppiggande solgul morotssoppa. Den kryddiga soppan smakade ljuvligt tillsammans med en skiva nybakat bröd. Mums!  

Morotssoppa med linser, kokosmjölk och röd currypasta
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
750 g morötter
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk röd currypasta
400 ml kokosmjölk (1 normalstor burk)
ca 9 - 10 dl vatten
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
1 dl torkade röda linser
Salt efter smak
Ev. lite hackad persilja eller färsk koriander till garnering

Gör så här: 
Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i 5 minuter. Tillsätt vitlöken och currypastan och låt allt steka i ytterligare någon minut, under omrörning. Tillsätt kokosmjölken, vattnet och buljongtärningarna. Låt det koka upp. 

Häll linserna i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Ha sedan i dem i grytan. Rör om och låt det koka upp igen. Sänk värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter, eller tills linserna och morötterna är mjuka. Rör om i botten av grytan dpå och då så att det inte bränner fast. ta av grytan från värmen och mixa soppan slät. Smaka av med salt. Garnera gärna med lite hackad persilja eller koriander.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.