torsdag 28 maj 2020

Mathavrepytt med grönkål, bönor och halloumi


Vi hade en påse grönkål kvar i frysen från våra gamla grönkålsplantor. Den använde jag i denna smakrika mathavrepytt. Förutom grönkål hade jag även i stora vita bönor och halloumi. Det blev kanongott och mycket mättande. Vi käkade pytten tillsammans med färska grönsaker och den kalla sås, med citron och basilika, som ni fick recept på igår (se här).  

Mathavrepytt med grönkål, bönor och halloumi
ca 4 portioner
5 dl vatten
2 krm salt
3 dl mathavre
1 - 2 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 200 g strimlad, förvälld grönkål
1 msk paprikapulver
1 tsk italiensk salladskrydda
200 g kokta stora vita bönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade bönor (avhällda och sköljda)
200 g halloumi eller liknande ost 
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Koka upp vattnet med saltet i en kastrull. Tillsätt mathavren och låt det småkoka på svag värme, utan lock, i ca 12 - 15 min. Ta av kastrullen från värmen och låt den stå i ytterligare ca 5 minuter. Fluffa upp grynen med en gaffel. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Tillsätt löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i vitlöken, grönkålen, mathavren, paprikapulvret och salladskryddan. Låt allt steka i ca 10 - 15 min. Vänd runt i det hela med en stekspade några gånger under tiden. Skär osten i mindre bitar och stek dem i en annan stekpanna. Vänd sedan ner den stekta osten samt bönorna i mathavreblandningen. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera varmt, ljummet eller kallt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.