måndag 18 maj 2020

Vegetariska piroger med kryddig grönsaksfyllning


Här kommer receptet på pirogerna som vi bjöd våra gäster på nu i helgen. Det funkade fint att äta utomhus och vi klarade oss från det fruktade regnet. Det var ingen värme ute direkt, men vi käkade en god och värmande soppa till pirogerna så vi lyckades hålla oss hyfsat varma. Efter maten tog vi en härligt uppfriskande promenad, till odlingslotten nere vid sjön, och kollade på de bedårande grågässungarna. Vi sjön blåste det halv storm så vi fick lite extra motstånd när vi gick längst strandpromenaden. Väl hemma igen satte vi oss i lä på innergården och tog en välförtjänt fika innan våra gäster åkte hem till sig.  

Tillägg: jag skickade med ett recept på en god kall sås (längst ner i inlägget) som kan passa att servera till pirogerna om du inte vill servera dem till soppa. 

Vegetariska piroger med kryddig grönsaksfyllning
blir 12 stycken 
Fyllning: 
400 - 450 g morötter
300 g vitkål
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
ca 1 - 1½ msk grillkrydda med örter (se här)
2 ½ - 3 dl vatten
2 lagerblad
1 grönsaksbuljongtärning eller 2 msk grönsaksfond
Salt och grovmalen svartpeppar efter tycke och smak
Deg: 
50 g jäst
50 g smör  eller  margarin
3 dl mjölk
2 rumsvarma ägg
1 tsk salt
ca 10 -12 dl vetemjöl  +  lite till utbakning 
lite mjölk till pensling

Gör så här:
Fyllningen: Börja med att göra fyllningen. Skala & grovriv morötterna. Skölj vitkålen och grovriv eller finhacka den (jag grovrev den i matberedaren). Skala och finhacka löken. Blanda morötterna med vitkålen och löken i en bunke. 

Hetta upp oljan i två stora stekpannor (stek grönsakerna i två omgångar om du inte har två stekpannor). Ha i hälften av grönsaksblandningen i varje stekpanna och låt det steka på medelhög värme i ca 15 - 20 minuter, eller tills grönsakerna krympt, fått färg och mjuknat. Lägg över alltihop i den ena stekpannan. Tillsätt vitlöken och grillkryddan. Låt allt steka i ytterligare ca 2 - 3 minuter. 

Tillsätt vattnet, lagerbladen och buljongtärningen eller fonden. Lägg på ett lock och låt det puttra på svag värme i ca 15 - 20 minuter. Fiska upp lagerbladen och släng dem i komposten. Smaka av röran med salt och peppar och låt den svalna en stund. 

Degen: Smält smöret eller margarinet i en skål i mikron eller i en kastrull på spisen. Häll i mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll detta i en degbunke och smula ner jästen. Rör eller vispa tills den har lösts upp. Tillsätt äggen och saltet. Arbeta in vetemjölet så det blir en smidig deg. Knåda degen en stund. Lägg tillbaka den i bunken och lägg på ett lock eller en kökshandduk. Låt degen jäsa i ca 45 minuter. 

Utbakning: ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 12 lika stora bitar (jag brukar väga hela degen och sedan dela upp vikten i 12 delar). Rulla dem till runda bullar och täck dem med en kökshandduk. Kavla ut en bulle i taget till en ca ½ cm tjock cirkel. 

Lägg på en rågad deciliter fyllning på ena halvan av degcirkeln.Vik över den andra deghalvan över fyllningen och tryck ihop kanten ordentligt. Lägg pirogen på en plåt klädd med bakplåtspapper (det går åt 2 plåtar till alla piroger). Upprepa hela proceduren med resten av degbitarna. 

Täck pirogerna med kökshandduk och låt dem jäsa i ca 20 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. Pensla ovansidan av pirogerna med lite mjölk och grädda dem i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ät dem varma eller låt dem kallna på galler under duk. Förvara de kalla pirogerna i kylen i max 3 dagar eller i frysen i upp till 3 månader.

Kall sås
Rör ihop 2 - 3dl crème fraiche eller turkisk yoghurt med 1-2 tsk ketchup och ca 1-2 tsk italiensk salladskrydda (mängd efter smak). Om du är väldigt förtjust i vitlök kan du ha i 1 liten pressad vitlöksklyfta också. Smaka av. Ställ såsen kallt en stund innan servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.