fredag 1 maj 2020

Morotssoppa med curry, chili, kokos och apelsin


För någon vecka sedan kändes det som om försommaren hade kommit med sol och värme, så det känns ganska trist att det idag, på första maj, är kyligt och grått ute. Jag ska väl inte klaga för igår var det ännu värre för då regnade det dessutom. När det är så här tråkigt och kallt väder kan det vara skönt att pigga upp sig med en härligt solgul, het morotssoppa. I originalreceptet användes sötpotatis, men jag försvenskade receptet och använde morötter istället. Det funkade jättebra och soppan blev supergod. 😋

Morotssoppa med curry, chili, kokos och apelsin
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 kg morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 - 2 finhackade chilifrukter
2 tsk finriven färsk ingefära
2 tsk curry (se här)
2 dl saft från färskpressad apelsin
500 g passerade tomater
1 burk, à ca 400 ml, kokosmjölk
ca 3 - 4 dl vatten (börja med den mindre mängden)
2 grönsaksbuljongtärningar eller 2 msk grönsaksfond
1 msk thaisoja
3 - 4 torkade limeblad (kan uteslutas)
Lite salt, och ev. grovmalen svartpeppar, efter tycke och smak

Gör så här: 
Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelvärme i ca 7 - 8 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vitlöken, ingefäran, chilin och curryn. Låt allt steka under omrörning i 1 - 2 minuter. Häll i apelsinsaften, tomaterna, kokosmjölken och vattnet. Smula i buljongtärningarna och tillsätt sojan samt limebladen. Rör om. Låt soppan koka upp. Sänks sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra under lock i ca 30 - 40 minuter, eller tills morötterna är riktigt mjuka. Fiska upp limebladen. Mixa soppan slät. Späd eventuellt med lite mer vatten om du tycker att soppan är för tjock. Smaka av med salt och ev. lite svartpeppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.