måndag 11 maj 2020

Majsbrödsöverbakad bönröra


Detta var ytterligare en maträtt som visade sig bli mycket godare än vad jag trodde att den skulle bli när jag först läste receptet, på matklubben.se (du hittar originalreceptet här). I vanlig ordning har jag lagt till och dragit ifrån en del i det ursprungliga receptet för att anpassa det hela efter egen smak. Jag var lite osäker på om själva majsbrödstäcket skulle smaka gott, och om det skulle bli genomgräddat. Det hade jag dock inte behövt oroa mig över för det visade sig både bli genomgräddat och supergott 😀. 

I receptet används torkade pintobönor som blötlägges och kokas innan de tillsätts i bönröran, men om du vill förenkla lite kan du använda färdigkokta köpta bönor i stället. Det går åt ca 600 - 700 g kokta bönor, vilket ungefär motsvarar 3 tetror eller 3 normalstora plåtburkar med konserverade bönor (om du inte hittar konserverade pintobönor i butiken går det att ersätta dem med blandade bönor). Om du använder konserverade bönor ska du hoppa över de stycken i receptet som handlar om blötläggning och kokning av bönorna. Häll av de konserverade bönorna, och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten, innan de används. 

Majsbrödsöverbakad bönröra
ca 4 - 6 portioner
3 ½ dl torra pintobönor
vatten till blötläggning och kokning
1  + 1 msk grönsaksfond eller schalottenlökfond
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 paprika
1 msk rapsolja
2 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
2 - 3 tsk malen chilipeppar (jag tog 2 tsk anchochilipeppar)
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
2 krm grovmalen svartpeppar
1 burk, à ca 400 g, hela tomater
200 g naturell färskost, typ Philadelphia
salt efter smak
ev. 1 - 2 msk hackad inlagd jalapeno
2 - 3 dl riven ost
lite matfett till formen
Majsbröd: 
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl gult finmalet majsmjöl (Ej polenta!) (jag använde majsmjöl från risenta)
½ tsk salt 
1 tsk bakpulver
1 stort ägg, à ca 65 - 70 g
2 dl naturell yoghurt eller filmjölk 
½ dl rapsolja
Till servering: 
Tacosås, eller tomatsalsa, samt en god blandsallad

Gör så här:
Lägg bönorna i ett durkslag & skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke. Häll på vatten så att det täcker bönorna plus lite till. Ställ bunken i kylen i ca 12 timmar. 

Häll av bönorna och skölj dem återigen under rinnande kallt vatten. Lägg dem i en gryta och häll på 7 dl kallt vatten. Tillsätt 1 msk av fonden. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt bönorna puttra på svag värme i ca 1 ½ - 2 timmar, eller tills de är mjuka. Rör om några gånger under tiden så att det inte bränns fast i botten. Häll av kokvattnet. Ställ undan bönorna så länge. (Du kan börja med nästa del av receptet under tiden som bönorna kokar). 

Sätt ugnen på 175 - 200 C och smörj en ugnsfast form, à ca 20 x 25 cm, med lite matfett. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj av paprikan. Kärna ur den och skär den i små tärningar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Ha i löken och paprikan och låt det steka på medelvärme i ca 6 - 7 minuter. Tillsätt vitlöken, kryddorna och örterna. Stek allt under omrörning i 1 - 2 minuter. 

Häll av tomaterna. (Tips! Spara tomatspadet och använd det i en sås eller soppa. Spadet går att frysa). Ha i dem i stekpannan och ha sönder dem i mindre bitar med hjälp av stekspaden. Tillsätt 1 msk av fonden. Rör om ordentligt. Täck stekpannan med ett lock eller en bit aluminiumfolie och låt röran koka i ca 15- 20 min. Rör ner färskosten och låt den smälta. Vänd ner bönorna. Smaka av med salt. Lägg bönröran i formen. Strö på den hackade jalapenon (om du vill ha det på vill säga). Avsluta med att strö på den rivna osten över hela ytan. Ställ sedan undan formen en stund. 

Blanda alla torra ingredienser till majsbrödet i en bunke. Vispa ihop ägget med filen, eller yoghurten, och oljan i en annan bunke. Rör sedan ner detta i bunken med mjölblandningen. Rör om så att allt blir väl blandat. Det ska bli en mjuk deg. Klicka ut degen i ett jämnt lager ovanpå bönröran i formen. (jag tog upp små bitar av degen och plattade till dem lite i handen innan jag lade dem på röran). 

Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 40 - 50 minuter, eller tills majsbrödstäcket är genomgräddad i mitten (peta lite med en kniv eller gaffel i mitten av formen, brödtäcket ska vara fluffigt och inte degigt). Täck ev. formen med en tom plåt om ytan blir för mörk innan degen är färdiggräddad. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå några minuter innan serveringen. Servera gärna med en klick tacosås, eller salsa, samt en god blandsallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.