måndag 25 maj 2020

Palak paneer


Dagens recept är influerat av det indiska köket. Palak paneer är en supergod maträtt som består av stekt indisk ost i en kryddig spenatsås. Tillsammans med färska grönsaker, basmatiris och en klick hemmagjord äppelchutney blev det en förträffligt god middag. Receptet nedan är min tolkning av ett recept ur boken 'Ännu mera vego' av Sara Ask och Lisa Bjärbo. 

Palak paneer
4 portioner
1 sats hemmagjord paneer (se här) alternativt 1 förpackning köpt paneer eller halloumi (halloumi är väldigt salt, så om du använder det kan du minska på saltmängden i såsen)
1 - 2 msk rapsolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 - 2 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
½ tsk gurkmeja
1 krm malen kardemumma
1 krm cayennepeppar
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 3/4 tsk salt
1 burk, à ca 400 g, hela tomater
400 g fryst bladspenat, upptinad och väl avrunnen
2 ½ dl grädde

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Tärna paneeren. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka i 2-3 minuter. Tillsätt paneeren och låt det steka i ytterligare 5 - 6 minuter, eller tills osten fått lite färg runt om. Tillsätt vitlöken, ingefäran och kryddorna. Låt allt steka under omrörning i 1- 2 minuter. Häll av tomaterna. (Spara spadet! Det går att frysa och använda i t.ex. en sås/ soppa.). Ha i tomaterna i stekpannan och ha sönder dem lite grann. Lägg på ett lock och låt allt koka i ca 10 minuter. Krama ur vätskan ur spenaten. Ha i den urkramade spenaten och grädden i stekpannan. Rör om. Låt det koka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.