onsdag 6 maj 2020

Saftig morotskaka


Den här ljuvliga morotskakan bakade jag till makens födelsedag. Originalreceptet kommer från en blogg som heter 'Inspired Taste' (se här). Det var dock inte på den bloggen som jag först såg kakan bakas, utan det var när jag kollade på ett trädgårdsprogram, som kallas 'Garden Answer', på Youtube (se här). Kakan såg så mumsig ut att jag bara blev tvungen att baka den. Jag gjorde om det ursprungliga receptet lite grann genom att minska på den angivna sockermängden. Jag tillsatte dessutom rivet limeskal i frostingen för att fräscha till smaken. Slutresultatet blev en otroligt saftig, sagolikt god morotskaka som jag gärna bakar fler gånger framöver 😋. 

Saftig morotskaka
Blir en kaka som är ca 20 cm i diameter 
200 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
1 tsk vaniljsocker
1 ½ tsk malen kanel
3 dl rapsolja eller liknande matolja med neutral smak (EJ olivolja!)
1 ½ dl strösocker
2 dl farinsocker
4 ägg
300 g grovt rivna morötter
lite matfett och ströbröd till att smöra och bröa formarna med
bakplåtspapper till botten av formarna
Frosting: 
200 g rumsvarm philadelphiaost
½ dl vispgrädde (går att ersätta med 50 g riktigt mjukt, rumsvarmt smör)
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ev. ½ - 1 tsk rivet limeskal

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C. Spänn fast bakplåtspapper i botten av två springformar, à ca 20 cm i diameter. Smöra och bröa insidan av kanterna på formarna. 

Blanda vetemjölet med bakpulvret, vaniljsockret och kanelen i en bunke. 

Rör ihop oljan med strösockret, farinsockret och äggen i en annan bunke. Tillsätt mjölblandningen och rör om ordentligt. Vänd ner morötterna och blanda allt väl. Fördela smeten i formarna. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 35 - 40 minuter. Känn med en provsticka i mitten av kakorna. De är färdiggräddade när stickan kommer ut torr. 

Ta ut formarna ur ugnen och låt dem stå i några minuter. Lossa sedan kakorna lite försiktigt ur formarna och stjälp upp dem på ett brödgaller. Ta loss bakplåtspapperna. Lägg på ett nytt bakplåtspapper på kakorna och täck dem sedan med en bakduk. Låt kakorna kallna (kakorna går att frysa inslagna i bakplåtspapper i en plastpåse). 

Lägg ena kakbotten på ett fat. Vispa ihop alla ingredienser till frostingen med en elvisp. Bred ca 1/3 av frostingen på kakbotten. Lägg på den andra kakbotten och täck ovansidan och sidorna på kakan med resterande frosting. Ställ kakan kallt i minst 60 minuter innan servering (gör gärna kakan dagen innan den ska serveras, för då hinner smakerna sätta sig och den blir ännu godare). Skär kakan i bitar, ät och njut!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.