torsdag 7 maj 2020

Vegetarisk soppa med fuskig fisksmak


Dagens recept är denna jättegoda soppa, med fuskig fisksmak. Fisksmaken kommer ifrån kelppulver, vilket är gjort av ett slags sjögräs, eller en brunalg (går att beställa på nätet). Om du inte får tag i det kanske det kan funka att tillsätta ett mixat noriblad istället. Vi käkade soppan tillsammans med limpmackor. Det var mycket mumsigt. 

Vegetarisk soppa med fuskig fisksmak
ca 4 portioner
2 gula lökar
300 g morötter
10 dl vatten
ca 2 msk brynt schalottenlöksfond eller grönsaksfond
2 - 3 lagerblad
1  - 1 ½ tsk kelppulver - sjögräs (går att beställa på nätet t.ex. från kryddlandet, se här)
2 krm grovmalen svartpeppar
ca 600 g potatis
200 - 225 g stora vita bönor (se här) alternativt 1 tetra konserverade stora vita bönor (avhällda och avsköljda)
2 - 2 ½ dl grädde
3 - 4 msk hackad dill
Salt efter smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken. Lägg den i en gryta. Skala och tärna morötter. Lägg även dem i grytan. Tillsätt vattnet, fonden, lagerbladen och kelppulvret. Låt det koka upp under lock, och sedan småkoka på svag värme i ca 30 minuter. Skala och tärna potatisen. Ha i den i grytan. Låt soppan koka upp igen och sedan småkoka i ytterligare ca 10 - 15 minuter, tills potatisen mjuknat. Rör i bönorna och grädden. Låt soppa koka i ca 5 minuter till. Tillsätt dillen och smaka av soppan. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.