torsdag 11 april 2019

Kikärtor och wokgrönsaker i sötsur sås


Jag älskar visserligen att laga mat, men för tillfället är jag förkyld, och har feber, vilket innebär att jag har inte har speciellt mycket ork över till matlagning. Den här kikärtsgrytan gick dock snabbt och enkelt att svänga ihop, så den klarade jag av att laga trots orkeslösheten (sen gick jag och lade mig på soffan igen). Jag serverade jasminris till grytan men det funkar säkert lika bra med nudlar. 

Kikärtor och wokgrönsaker i sötsur sås
ca 4 - 6 portioner
500 g frysta wokgrönsaker, av valfri sort
1 gul lök
1 msk rapsolja
1 vitlöksklyfta
ca 1 tsk riven färsk ingefära
1 ½ dl passerade tomater
2 ½ - 3 dl vatten
½ dl sweet chilisås
1 tsk kinesisk soja
2 tsk strösocker
2 - 3 tsk risvinäger
400 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
ca ½ tsk salt, eller efter smak
1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här: 
Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Lägg löken och wokgrönsakerna i en het, torr, stekpanna och låt det steka några minuter tills grönsakerna tinat och det mesta av vätskan dunstat bort. Tillsätt oljan, vitlöken och ingefäran. Låt allt steka på hög värme i ytterligare 2 - 3 minuter. Ha i alla resterande ingredienser utom saltet och svartpepparn (häll av konserverade kikärtor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt koka i 4 - 5 minuter. Smaka av med saltet och svartpepparn.


onsdag 10 april 2019

Fyrkantsfrallor i långpannan


Här kommer det ytterligare ett recept på ett gott bröd bakat i långpannan. Denna gång valde jag att göra portionsbröd i form av fyrkantiga frallor. Frallorna blev höga och fluffiga. Jag använde vatten och torrmjölkspulver i degen, eftersom jag inte hade någon mjölk hemma, men det går att byta ut de båda ingredienserna mot en liter vanlig mjölk. Vi käkade några av frallorna nybakade 😋. Resten frös jag in för att ha vid andra tillfällen. 

Fyrkantsfrallor i långpannan
blir ca 24 - 30 bitar beroende på storlek
9 dl ljummet vatten, 37 C varmt
2 dl mjölkpulver (jag använde Semper)
150 g smält smör eller margarin
100 g jäst
½ dl honung
3 tsk salt
ca 22 - 24 dl vetemjöl + lite extra till utbakning

Gör så här: 
Häll det ljumma vattnet i en stor degbunke. tillsätt mjölkpulvret och vispa tills det lösts upp. Ha i smöret. Smula ner jästen och rör om tills det har lösts upp helt. Tillsätt honungen (värm den lite i mikron om den är hård) och saltet. Rör om tills allt är väl blandat. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Klä en långpanna (ca 30 x 40 cm) med två bakplåtspapper, lite omlott, så att papperna sticker upp lite över kanterna. Tryck ut degen i långpannan med hjälp av en mjölad hand. Se till att degen blir jämnt fördelad i formen. Skär skåror i ytan så att det blir 24 - 30 fyrkantiga bitar. Nagga dem lite med en gaffel. Täck med en bakduk och låt brödet jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C .

Sätt in långpannan i mitten av ugnen och grädda brödet i ca 30 minuter eller tills det är 98 C inuti. Ta ut långpannan och dra över brödet till ett brödgaller. Ta bort bakplåtspapperet och täck brödet med en bakduk. Låt det svalna helt innan det skärs i bitar. 


måndag 8 april 2019

Italiensk linsgryta


Den här innehållsrika italienska linsgrytan smakade helt förträffligt bra tillsammans med rivna morötter samt nykokt pasta, toppad med lite riven parmesan. Champinjonerna och paprikan gjorde grytan extra mustig och chiliflakesen gav det hela lite sting. Jag gillar kryddig mat, men kan i bland ha lite svårt för den något oberäkneliga hettan från just chiliflakes. Den här gången funkade det dock hyfsat men för att vara på den säkra sidan byter jag nog ut flakesen mot mer svartpeppar nästa gång jag gör den här goda grytan. Recept nedan är lite omgjort efter ett recept som jag hittade på bloggen 'Simple sweets and treats' (se här).

Italiensk linsgryta
ca 4 - 5 portioner
2 dl torra gröna linser
vatten till blötläggning 
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 liten grön paprika
2 msk tomatpuré
½ dl vitt vin
500 g krossade tomater
2 ½ - 3 dl vatten
1 svampbuljongtärning
1 tsk strösocker (kan uteslutas)
1 lagerblad
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 krm grovmalen svartpeppar
1 krm chiliflakes (kan bytas mot ytterligare 1 krm svartpeppar)
Salt efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt dem rinna av. Lägg dem i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj av och kärna ur paprikan och skär den i små tärningar. 

Gör sedan på lite olika sätt beroende på om du använder färska eller frysta champinjoner. Färska champinjoner steks direkt med löken i oljan i stekpannan i ca 4 - 5 minuter. Frysta champinjoner steks utan fett tillsammans med löken, på ganska hög värme, tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat, sedan tillsättes oljan. 

Tillsätt paprikan och låt allt steka i 5 - 6 minuter, tills grönsakerna fått lite färg. Ha i vitlöken och tomatpurén och låt allt steka i ytterligare 1 - 2 min under omrörning. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt tomaterna och vattnet (börja med den mindre mängden) Ha i buljongtärningen, sockret, lagerbladet, örterna och pepparn. Häll av linserna och ha i även dem i grytan. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att den bara småkokar. Låt det puttra på svag värme, under lock, i ca 40 -50 minuter, eller tills linserna är så mjuka som du vill ha dem. Späd ev. med mer vatten om det kokar torrt. Ta ur lagerbladet och smaka av grytan med salt. 



lördag 6 april 2019

Vegetarisk veckomatsedel v.15 (2019)



Det är inte klokt vad tiden går fort. Det har redan blivit helg igen och därmed dags för en ny vegetarisk veckomatsedel, som även denna vecka är fylld med mumsiga maträtter. Hoppas ni blir inspirerade till att testa något av recepten. Ha en riktigt trevlig helg! 😊

Måndag: Fänkålsgryta serveras med nykokt pasta och rivna morötter. 


Tisdag: Nordafrikansk kikärtsgryta med citron och soltorkade tomater serveras med couscous och en klick turkisk yoghurt.


Onsdag: Någon av familjens favoriträtter eller restfest = laga något gott och spännande av eventuella rester ur kyl och frys.

Torsdag: Broccolisoppa med linser, kokos och grön curry serveras med sweet chilibröd



Fredag: Barbecuebönor serveras som fyllning i bakad potatis tillsammans med en klick smör, lite salt, crème fraiche och riven ost. Ha gärna en blandsallad till. 


Helg: Gratinerad potatisgnocchi med paprika och fetaost serveras med rivna morötter.



torsdag 4 april 2019

Slät bönsoppa med chili


Den här bönsoppan har inte utseendet för sig direkt, men som tur är var den betydligt godare än vad den ser ut att vara. Vi serverade soppan toppad med lite hackad paprika, majskorn, inlagd jalapeno och en klick crème fraiche. Till detta hade vi ostfyllda tortillarullar, som jag hade gräddat i smörgåsjärnet. Det var riktigt mumsigt 😋. 

Slät bönsoppa med chili
ca 4 portioner
1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
1 - 2 msk chilipulver (börja med den mindre mängden och smaka dig fram, jag hade i lite drygt 1 msk)
12 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
ca 650 - 700 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 3 tetror eller 3 normalstora plåtburkar med konserverade svarta bönor
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Lite hackad persilja eller koriander till garnering
Till servering: 
Hackad paprika, majskorn, inlagd jalapeno och crème fraiche eller avrunnen fil

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken, spiskummin och chilipulvret. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningarna. Tillsätt bönorna (häll av konserverade bönor i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Lägg på ett lock och låt soppan puttra på svag värme i ca 30 minuter. ta av grytan från värmen. Mixa soppan slät. Smaka av med salt och grovmalen svartpeppar. Ha ev. i mer chilipulver om du önskar en hetare smak. Servera soppan med tillbehören. Garnera med lite persilja eller koriander. 


onsdag 3 april 2019

Ingeborgs surdegsbröd på mitt sätt


Förra gången som jag bakade bröd med min hemmagjorda surdeg överträffade slutresultatet min förväntan. Till min stora glädje så blev det lika lyckat resultat även denna gång. Jag bakade Ingeborgs surdegsbröd efter ett recept som jag hittade på matklubben.se, men valde att göra det på mitt sätt. Brödet blev supergott och betydligt luftigare än vad jag trodde att det skulle bli. Receptet är redan inskrivet i min receptpärm för det här brödet kommer jag att vilja baka flera gånger i framtiden 👍😊.  

Ingeborgs surdegsbröd på mitt sätt
blir 2 limpor
2 dl aktiv surdeg av råg (se här)
5 dl vatten, ca 23 - 24 C varmt
2 msk rapsolja
ca 12 dl rågsikt + lite extra till jäskorgarna
1 msk salt

Gör så här: 
Vispa ihop surdegen med vattnet, oljan och mjölet i en köksassistent eller i en degbunke. Arbeta degen i 5 minuter om du använder assistent eller i 10 minuter om du rör ihop degen för hand. Tillsätt saltet och arbeta degen i ytterligare ca 5 minuter i assistenten eller 10 minuter för hand. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt degen jäsa på en varm plats i minst 6 - 8 timmar (jag lät min deg jäsa i skåpet över kylen över natten). 

Ta fram två jäskorgar och klä dem med rena bakdukar. Mjöla dem väl. Häll ut den något lösa degen på väl mjölad arbetsyta och dela den i 2 lika stora delar. Forma ihop dem lite och lägg dem i korgarna. Mjöla ytan och vik över bakduken lite försiktigt. Ställ formarna på en varm plats och låt bröden jäsa i ca 4 - 5 timmar. 

Sätt in en tom plåt i ugnen och sätt ugnen på 250 C. Ta ut den heta plåten och lägg på ett bakplåtspapper. Stjälp upp bröden på plåten. Sätt in en ugnsfast skål med kallt vatten i botten av ugnen. Sätt in plåten i den nedre delen av ugnen. Sänk ugnsvärmen till 225 C och grädda bröden i  i 30 - 40 minuter eller tills de är 98 C inuti. Ta ut bröden och låt dem svalna på galler. 


måndag 1 april 2019

Kikärtsgratäng med champinjoner och balsamico


Denna kikärtsgratäng kom till en dag när jag var sugen på en liknande gratäng, med kyckling och bacon, som jag brukade göra förr i tiden när vi käkade kött. I denna köttfria variant ersatte jag kycklingen med kokta kikärtor och baconet med liquid smoke. Det blev gott, men tyvärr tyckte jag att smaken från kikärtorna tog över lite för mycket så att den goda såsen inte kom helt till sin rätt. Nästa gång tänker jag prova hur det blir med quornfiléer istället. Eller så kanske jag bara gör såsen och serverar den till bönbiffar istället, för det är ju egentligen såsen som är godast i det hela 😉. Vi käkade gratängen med lite grönsaker, ugnsstekt potatis och en klick vinärsgelé. 

Kikärtsgratäng med champinjoner och balsamico
ca 4 - 6 portioner
1 finhackad gul lök
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
ca ½ msk smör + lite extra till att smöra formen med
1 pressad vitlöksklyfta
2 ½ dl grädde
2 - 2 ½ dl standardmjölk 3 % fett
1 tsk kikesisk soja
2 - 3 msk crema di balsamico (jag använde Zeta)
1 ½ msk grönsaksfond
400-500 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
ev. lite färsk, eller fryst, basilika
ca 1 ½ - 2 dl riven lagrad ost

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite smör.

Jag brukar steka löken och svampen på olika sätt beroende på om jag använder färska eller frysta champinjoner. Färska champinjoner steker jag direkt med löken i smöret i ca 10 minuter. Frysta champinjoner brukar jag däremot låta steka tillsammans med löken utan fett i stekpannan tills vätskan som svampen ger ifrån sig har kokat bort, sedan har jag i smöret och fortsätter steka i några minuter, tills allt har fått lite färg.

Tillsätt vitlöken och låt den steka med 1 min. Ha i grädde, mjölk, fond, soja, balsamico och liquid smoke. Rör ner kikärtorna (häll av konserverade kikärtor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de används). Låt det puttra på svag värme i ca 5 minuter. Smaka av röran med lite salt och svartpeppar. Ha ev. i någon eller några matskedar hackad färsk basilika också. Häll sedan röran i  formen. Strö på den rivna osten. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda gratängen i ca 25 minuter. Ta ut formen ur ugnen och låt den gärna stå en kort stund innan servering.