måndag 6 maj 2019

Amerikansk chokladtårta


Här kommer receptet på den amerikanska chokladtårta som jag bakade till makens födelsedag förra veckan. I originalreceptet, som kommer från köket.se (Leila Lindholm), gräddas bottnarna en i taget, men jag fördelade smeten i två formar och gräddade dem samtidigt istället. Tårtan blev underbart saftig och god (bottnarna påminde om kladdkaka). En riktigt smarrig tårta, som jag verkligen kan rekommendera till den som älskar choklad. Mums! 😋

Om du vill göra tårtan efter originalreceptet så hittar du det här.

Amerikansk chokladtårta
Tårtbotten:
200 g rumsvarmt smör
1 dl ljus sirap
3 dl ljust muskovadosocker
4 ägg, separerade i gulor och vitor
200 g avsvalnad smält choklad
5 dl vetemjöl
1 ½ dl kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Chokladkräm:
2 ½ dl vispgrädde
250 g hackad choklad
1 msk rumsvarmt smör
Övrigt: 
Bakplåtspapper och lite smör till formarna
Vispad grädde eller vaniljglass, och ev. lite bär, till servering

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C och spänn fast bakplåtspapper i botten av två stycken springformar à ca 20 cm i diametern (det går att använda större formar men då bör du minska på gräddningstiden). Smöra kanterna på insidan av formen. 

Bottnar: Blanda samman alla torra ingredienser i en skål och ställ sedan undan den så länge. Smält chokladen över vattenbad och ställ undan den så länge. Vispa äggvitorna till fast skum i en ren bunke. Ställ undan dem så länge. Vispa smöret med sirapen och muskovadosockret tills det blir ljust och pösigt. Tillsätt äggulorna, en i taget under fortsatt vispning. Tillsätt sedan mjölblandningen omväxlande med den smälta chokladen. Vänd till sist ner äggvitorna i smeten. Fördela smeten i formarna. Sätt in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen och grädda i ca 25 - 30 minuter. kakorna ska vara lite kladdiga i mitten men absolut inte rinniga eller lösa. Ta ut kakorna ur ugnen och låt dem kallna i formarna. 

Krämen: Lägg chokladen i en bunke. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Låt stå i 1- 2 minuter. Rör sedan om tills chokladen smält ordentligt. Tillsätt smöret och rör slätt. Låt krämen svalna i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylen i ca 1 timme. 

Montering: Lossa tårtbottnarna ur formerna och ta bort bakplåtspapperen. Lägg en botten på ett tårtfat. Vispa krämen med elvisp tills den blir lite ljusare och fluffigare (vispa inte för länge för då kan den bli hård och grynig!) Bred ca 1/3 av chokladkrämen ovanpå tårtbotten. Lägg på den andra tårtbotten. Täck ovansidan och kanterna på tårtan med resterande chokladkräm. Ställ tårtan kallt.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.