torsdag 2 maj 2019

Långpannelimpa med vetegroddar


Den senaste tiden har jag snöat in på att baka bröd i långpannan. Jag tycker att det är ett jättesmidigt och relativt enkelt sätt att baka bröd på och dessutom skonar det mina stackars fingerleder, och handleder, som inte alltid uppskattar min passion för brödbak. Originalreceptet på denna variant av långpannelimpa kommer från boken 'Brödglädje' av Anna Brawn. I min version uteslöt jag fiberex, ökade mängden vetegroddar samt bytte ut grahamsmjölet och vetemjölet mot rågsikt. Limporna blev väldigt saftiga och goda, trots alla ändringar som jag gjorde i det ursprungliga receptet. Det är roligt när bakexperimenten blir lyckade 😃. 

Långpannelimpa med vetegroddar
blir 3 - 4 limpor beroende på storlek
100 g jäst
50 g smör
10 dl mjölk
1 msk salt
1 dl farinsocker
5 dl vetegroddar
ca 18 dl rågsikt

Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke. Smält smöret i en gryta på spisen eller i en skål i mikron. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 C. Häll den sedan i degbunken. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Tillsätt saltet, farinsockret och vetegroddarna. Arbeta in rågsikten, lite i taget, tills du får en smidig, klibbfri, deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma degen till en stor boll och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 minuter. 

Lägg två bakplåtspapper, lite omlott, i en mindre långpanna à ca 25 x 35 cm. Tryck ut degen i ett jämt lager i långpannan. Nagga ytan med en gaffel. Lägg på en bakduk och låt brödet jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 175 C. 

Sätt in formen i den nedre delen av ugnen och låt brödet grädda i ca 50 - 60 minuter, eller tills det är 98  C i mitten. Ta ut formen ur ugnen och vält försiktigt upp brödet på ett brödgaller med nedsidan upp. Ta bort bakplåtspapperen och vänd på brödet. Lägg på en bakduk och låt brödet kallna helt innan du delar det i 3 - 4 jämnstora delar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.