torsdag 16 maj 2019

Cajunkryddad morotssoppa med fetaost


Jag hade egentligen tänkt att göra en helt annan morotssoppa, men när jag läste det receptet lite noggrannare tyckte jag att den soppan verkade rätt tam i smaken, så jag gjorde en egen variant kryddad med cajunkrydda istället. Nu är det ju inte säkert att den tänkta soppan hade blivit sämre än den jag gjorde, men jag var sugen på mat med lite mer drag i (jag kanske gör den mildare soppan någon annan gång när smaklökarna behöver vila lite). Vi toppade den, läckert orangea, kryddiga morotssoppan med lite fetaost och hade ett frasigt vitt bröd till. Himmelskt! 😇

Cajunkryddad morotssoppa med fetaost
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
700 g morötter
4 msk tomatpuré
ca 1 - 2 msk cajunkrydda (se här) (du kan naturligtvis ta mer, eller mindre, krydda efter egen smak)
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl crème fraiche
salt efter smak
lite smulad fetaost till servering

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och morötterna och låt dem steka på medelhög värme i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt vitlöken, tomatpurén och cajunkryddan och låt allt steka, under omrörning, i någon minut. Häll i vattnet och smula i buljongtärningarna. Låt soppan koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att soppan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 30 minuter, eller tills morötterna är mjuka. Tillsätt crème fraichen och låt soppan småkoka i ytterligare 2 - 3 minuter. Smaka av med salt. Strö på smulad fetaost vid servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.