måndag 13 maj 2019

Linsgryta med champinjoner, senap och syltlök


Den här linsgrytan, med champinjoner, senap och syltlök, smakade riktigt bra. Idén till receptet kommer från ett recept på en köttgryta, som jag hittade i Hemmets Journals matkalender. Jag valde att byta ut biffen i originalreceptet mot gröna linser, eftersom jag tycker att de, liksom nötkött, har en lätt underton av järn i smaken. Jag tillsatte även lite champinjoner för att få extra smak. Linsgrytan blev jättegod och mustig. Vi käkade den tillsammans med färska grönsaker, vanligt kokt ris och en klick vinbärsgelé. En härligt rustik måltid som vi gärna äter fler gånger 👍😊. 

Linsgryta med champinjoner, senap och syltlök
ca 4 portioner
2 dl gröna linser
kallt vatten till blötläggning
200 g skivade champinjoner, färska eller frysta
1 - 2 msk smör
ca 5 dl strimlad purjolök
5 - 6 dl vatten till kokning (börja med den mindre mängden)
1 svampbuljongtärning
1 msk grov senap
½ tsk torkad timjan
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
2 dl crème fraiche
1 dl avrunnen syltlök
salt efter smak

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker plus lite till. Låt dem stå i 30 min. 

Stek champinjonerna på ganska hög värme i en stekpanna utan fett tills vätskan som svampen ger ifrån sig har dunstat. Ha i smöret och purjolöken. Låt allt steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt 1 dl av vattnet och ha sedan över alltsammans i en gryta. Tillsätt ytterligare 4 dl av vattnet samt buljongtärningen, senapen, timjan och svartpepparn. 

Häll av linserna och ha i dem i grytan. Låt det koka upp under lock. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 40 minuter, eller tills linserna är mjuka. Rör om i grytan lite då och då. Tillsätt ytterligare ca 1 dl vatten om det kokar torrt innan linserna mjuknat. Rör ner crème fraiche och syltlök. Låt grytan småkoka i ca 4 - 5 minuter. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.