onsdag 15 maj 2019

Fullkornsbröd med rågkross


När jag började röra ihop degen till dessa limpor märkte jag ganska snart att proportionerna inte var helt rätt. Det var alldeles för mycket vätska i förhållande till mjöl i mitt handskrivna recept. Jag kollade upp vad det stod i originalreceptet, på kungsörnen.se. Det visade sig att jag hade missat att ta med vetemjölet när jag hade skrivit av receptet. Pust, det är tur att jag har bakat ganska mycket bröd så att jag kom på att något var fel innan jag hade hunnit längre. Det hela slutade som tur är lyckligt. Limporna blev saftiga och goda och vetemjölet är numera inskrivet i mitt recept. 

Fullkornsbröd med rågkross
blir 2 limpor
3 dl rågkross
3 dl kokande vatten
5 dl kallt vatten
25 g jäst
1 msk salt
½ msk ättikssprit
275 g grovt rågmjöl
ca 500 g vetemjöl
lite matfett till formarna

Gör så här: 
Smöra två limpformar,à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Blanda rågkrossen med det kokande vattnet i en degbunke. Låt det stå i ca 10 min. Häll i det kalla vattnet och kolla så att temperaturen inte är högre än 37 C (låt den stå och svalna tills den blir 37 C om den är för varm). Smula ner jästen och rör om tills den har lösts upp helt. Tillsätt saltet, ättiksspriten, rågmjölet och vetemjölet. Blanda allt väl till en ganska lös deg. fördela degen i formarna och släta till ytan med blöt hand. Ställ formarna i plastpåsar och låt dem stå på en varm plats i ca 120 minuter (jag lät mina stå i skåpet ovanpå kylen). 

Värm upp ugnen till 250 C. Ställ in formarna på gallret i den nedre delen av ugnen. Grädda i 5 minuter. Sänk sedan ugnstemperaturen till 175 C och låt bröden grädda i ytterligare 60 - 70 minuter, eller tills innertemperaturen i mitten av bröden är 98 C. Ta ut bröden och lossa dem ur formarna. Vira in bröden i bakdukar och låt dem svalna en stund. Lägg dem sedan, fortfarande inlindade i bakdukar, i plastpåsar och låt dem kallna. Låt gärna brödet vila till nästa dag innan det skivas. Ta bort bakdukarna och förvara brödet i plastpåsar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.