onsdag 8 maj 2019

Gratinerat potatismos - ett supergott tillbehör


Jag läser ganska många amerikanska matbloggar och har märkt att gratinerat potatismos verkar vara ett ganska vanligt tillbehör där borta. Efter att ha lagat en egen version av gratinerat mos kan jag förstå varför det är så populärt. Det smakade nämligen supergott och var väldigt enkelt att laga till. Ett extra plus är att moset går att förbereda och sedan förvara i kylen eller frysen tills det ska gratineras. Detta recept kommer jag verkligen att använda fler gånger i framtiden 👍😊. 

Gratinerat potatismos
räcker till ca 4 portioner
ca 1, 2 kg potatis av en mjölig sort
vatten till kokning
200 g naturell färskost, typ philadelphia
ca 1 dl riven vällagrad ost
1 - 2 dl standardmjölk eller grädde (jag använde ca 1 dl mjölk)
1 krm vitlökspulver
2 krm lökpulver
1 krm grovmalen svartpeppar
1 - 1 ½ tsk salt
Övrigt: 
1 ½ - 2 dl riven ost till gratinering
lite matfett till att smöra formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett.

Skala potatisen. Skär den i skivor eller bitar och lägg dem i en gryta. Täck potatisen med vatten. Koka den i 10 - 15 minuter, eller tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Mosa den med en potatisstöt eller liknande. Tillsätt övriga ingredienser och blanda allt till ett ganska fast mos. Smaka av. Bred ut moset i formen. (Hit går det att förbereda och sedan ställa in formen i kylen, eller frysen. Moset håller ca 2 - 3 dygn i kylen eller ca 3 månader i frysen). 

Strö på osten till gratineringen. Sätt in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 - 30 minuter, tills det är genomvarmt och fått fin färg. (Fryst mos tar längre tid att värma, uppskattningsvis ca 1 - 1 ½ timme, så täck gärna formen med en tom plåt eller aluminiumfolie den första hälften av tiden). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.