torsdag 9 maj 2019

Bönbiffar à la Lindström


Ibland kan det vara trevligt med lite vegetarisk husmanskost som omväxling till alla spännande och kryddiga maträtter som vi käkar. Den här veganska varianten av biff à la Lindström var kanongod och hade fin konsistens. Jag var lite osäker på om biffarna skulle hålla ihop vid stekning, eftersom de bara innehåller bönor och majsstärkelse som bindemedel, men de höll faktiskt ihop riktigt bra. Receptet nedan är min version av ett recept ur boken 'Välkommen till vegoriket' av Mattias Kristiansson. Vi käkade biffarna tillsammans med gratinerat potatismos (se här) och råkostsallad. En riktigt lyckad smakkombination 👍. 

Bönbiffar à la Lindström
blir ca 12 stycken biffar
ca 200 - 250 g kokta kidneybönor(se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade bönor
ca 200 - 250 g kokta vita bönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor plåtburk med konserverade bönor
1 liten gul lök
1 ½ dl fiberhavregryn
½ dl maizena majsstärkelse
3 krm salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 dl inlagda rödbetor, avrunna
½ dl skivad smörgåsgurka, avrunnen (i originalet används 1 liten saltgurka)
2 msk inlagd kapris, avrunnen
ca 1 msk spad från de inlagda rödbetorna
Några matskedar rapsolja till stekning

Gör så här:
Mixa eller mosa bönorna lite grovt i matberedaren eller i en bunke (jag mosade dem med en potatisstöt i en bunke). Skala och grovriv löken. Ha i den samt havregrynen, majsstärkelsen, saltet och svartpepparn. Mosa ihop allt till en grov smet. Finhacka rödbetorna, smörgåsgurkan och kaprisen. Ha i detta i smeten. Tillsätt rödbetsspadet och blanda allt väl. Täck bunken och ställ den i kylen i minst 15 minuter. 

Blöt händerna i kallt vatten och forma ca 12 stycken jämnstora biffar av smeten. Lägg dem på ett fat efterhand som de blir klara. Hetta upp ca 1 msk olja i en stekpanna. Lägg i hälften av biffarna och stek dem på medelhög till hög värme i ca 5 - 6 minuter per sida. De är klara när de fått fin färg och kännas stumma om du trycker lite försiktigt på dem i mitten. Håll de färdigstekta biffarna varma under tiden som du steker resterande biffar på samma sätt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.