onsdag 22 maj 2019

Skållade limpor


Det är svårt att hitta säga vilken typ av bröd som jag gillar bäst, för det finns så många olika sorter och i stort sätt alla bröd har en egenskap som jag tycker om. Skållat bröd innehåller till exempel oftast fiberrika ingredienser, vilket brukar ge brödet ett härligt tuggmotstånd och en saftig, något kompakt, konsistens som jag verkligen uppskattar. 

Dessa skållade limpor blev dock varken kompakta eller saftiga utan de blev överraskande lätta och luftiga, trots att de innehåller både grovt rågmjöl och fiberhavregryn. De fluffiga limporna var lite smuliga att skära, men skivorna höll ändå ihop bra 👍. Liksom de flesta andra bröd innehållande havregryn, passar den här limpan helt perfekt att rosta 😋. 

Skållade limpor
blir 2 limpor
Skållning:
2 dl grovt rågmjöl
2 dl fiberhavregryn
2 tsk salt
4 dl kokande vatten
Deg: 
50 g jäst
3 dl ljummet vatten, 37 C
1 msk strösocker
1 msk matolja
skållningen 
ca 10 dl vetemjöl
lite matfett till formarna

Gör så här:
Blanda det grova rågmjölet med havregrynen och saltet i en degbunke. Häll på det kokande vattnet och blanda allt väl. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå tills skållningen svalnat till 37 C (det tog lite mer än ca 60 minuter). 

Smula ner jästen i en skål och häll på det ljumna vattnet. Vispa eller rör om tills jästen lösts upp helt. Häll detta i degbunken. Tillsätt sockret och oljan och blanda allt väl. Tillsätt vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Forma en stor boll av degen och lägg tillbaka den i bunken igen. Täck bunken med ett lock eller med plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Smöra två limpformar, à ca 1 ½ liter, med lite matfett. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta och dela den i två lika stora delar. Forma limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 45 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Sätt in formarna i den nedre delen av ugnen och grädda bröden i ca 40 - 45 minuter eller tills de är 98 C inuti. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.